17:57 / 10.04.2019.

Autor: V.M./Hina

Ljeto u MSU-u: Laibach, Kries, Borghesia, The Strange...

Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na šest koncerata u okviru 5 u 1 programa, među ostalima, nastupit će Laibach, Kries, Borghesia i The Strange, a koncrete prati i niz zanimljivih filmskih, književnih, izvedbenih i likovnih programa.
Na šest koncerata u okviru 5 u 1 programa, među ostalima, nastupit će Laibach, Kries, Borghesia i The Strange, a koncrete prati i niz zanimljivih filmskih, književnih i likovnih programa.

Ljeto u MSU-u
otvara se u subotu, 8. lipnja, koncertom etno art grupe Kries, jedne od njih šest koliko ih je najavljeno za ovogodišnje, šesto izdanje tog multimedijalnog programa koji u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti po načelu 5 u 1 spaja glazbu, film, izložbe, performanse i književna čitanja.

Tjedan dana nakon Kriesa, u sklopu velike europske turneje na krovu Muzeja suvremene umjetnosti nastupa art rock sastav  Laibach.

- Spektakularan koncert Laibacha pratit će kompaktan multimedijalni program koji uključuje otvorenje izložbe fotografija Laibachove turneje po Koreji u suradnji s ljubljanskom Photon galerijom te projekcija filma o Laibachovom prvijencu uz predavanje Ivana Moleka, najavljeno je iz MSU-a.

Borghesia, još jedan slovenski bend i europska art-dance klupska atrakcija, nastupit će 22. lipnja, a sljedeća subota rezervirana je za sarajevski bend Letu štuke.

Prvi koncert u srpnju (6. 7.) imat će atmosferični alternativni bend The Strange, sastavljen od bivših članova The Bambi Molestersa, predvođen liderom The Walkaboutsa Chrisom Eckmanom, a sezonu će 13. srpnja velikim povratničkim koncertom zatvoriti hip-hop grupa Tram 11.

Iz MSU-a ističu kako se, kroz spoj glazbe, filma, književnosti, te vizualne i izvedbene umjetnosti, njihov program nastoji se približiti pojmu gesamtkunstwerka, potpunog umjetničkog doživljaja koji proizlazi iz suradnje različitih formi umjetnosti, a koji će omogućiti približavanje suvremene umjetnosti i kulture široj publici.

Stoga će se ove godine moći pogledati dvije izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti natječajnu izložbu 'HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost', najveće i jedne od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj koja pruža reprezentativan i relevantan pregled domaće likovne scene, te veliku izložbu novih radova hrvatske multimedijalne umjetnice Mirjane Vodopije 'Lutajući krajolik'.

U različitim prostorima muzeja održat će se i umjetničke akcije te performansi domaćih umjetnica i umjetnika različitih generacija, a njihov će se izbor temeljiti na raznolikosti njihovih umjetničkih izričaja i medija koje prilikom stvaranja koriste (zvuk, slika, novi mediji, tijelo i pokret).

Drugu godinu Ljeto u MSU uključivat će i književne tribine, odnosno čitanja relevantnih domaćih autora svih generacija, s ciljem da se u brzim i dinamičnim književnim čitanjima spoje već dokazani, etablirani autori, velika književna imena s onima koji su tek na početku svojeg književnog puta, ali su već objavili hvaljene i/ili nagrađene knjige i pokazuju velik potencijal.

Već tradicionalno organizirat će se projekcije najboljih filmova sezone MSU kina - Best of Metropolis - glazbeni dokumentarni film Moj svijet je naopačke, domaći dokumentarni Pope vrati se, srpski kriminalistički Južni vjetar, dokumentarni Whitney: Biti svoja te glazbeni dokumentarni Grace Jones: Bloodlight and Bami.

Uz koncert Laibacha prikazat će se film redatelja Igora Zupe o prvom albumu te kultne grupe LP film Laibach.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!