Backova ljubav prema minijaturnim vlakovima

16.02.2022.

07:00

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Backo-ljubitelj maketa u javljanju za Dobro jutro, Hrvatska

Backo-ljubitelj maketa u javljanju za Dobro jutro, Hrvatska

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Antun Urbić Backo čitav je život posvetio svojoj ljubavi prema minijaturnim vlakovima. Još u djetinjstvu je izrađivao makete, a ni brak mu nije ugasio tu strast.

- Pa to je ljubav od malih nogu, jer kad sam ja bio mali to je jedina igračka bila koja se kretala. Kad smo napravili kuću onda sam, kak' moja žena veli, najljepša soba u kući je pripala meni za moju maketu. Moja dva sina su bila u 10 kvadrata manjoj sobi od moje, rekao je Antun.

S vremenom se proširio i na tavan, ali tamo nitko njegovu maketu nije mogao vidjeti. Srećom, oslobodio se obiteljski prostor u centru Zagreba.

- Moja familija se složila da ja prebacim tu svoju maketu i onda smo počeli sa svojim prijateljima, čisto iz hobija, mi smo to tu slagali, doslovce smo se igrali. Makar i danas svi vele da se ja igram s vlakićima, rekao je.

I tako je nastao muzej vlakića „Backo mini express“, a ovdje kao da su dječački snovi prerasli sami sebe, jer maketa se sad već prostire na 250 metara kvadratnih.

- Mi imamo kilometar i pol pruge, imamo preko 130 kompozicija koje su na maketi, neke su sparkirane, do 30 lokomotiva zna voziti u istom momentu. Imamo preko 350 skretnica, imamo preko 3 hiljade figurica. Osim vlakova imamo i aute koji voze na indukcijsku struju, koje osim nas ima druga najveća maketa u Sankt Petersburgu. Međutim ono kaj su Nijemci, koji su pogledali i našu i njihovu, vele da je naša bolja zato što kod nas i mali auti mogu voziti. Imamo efekt da pada noć, čuje se kiša, grmljavine, munje sijevaju i imamo kišu koja pada po ljudima. Lift koji imamo on je preko 3 metra velik i najveći u Europi koji se spušta, naglasio je Antun.

Cijeli jedan umanjeni svijet prepun detalja i životnih situacija. Događaju se koncerti, vjenčanja, na obližnjem skijalištu uočili smo i Janicu bez štapa. Ovdje još možete pronaći čaroliju adventa na Tomislavcu.

- Ja volim da se stvari miču, da nije dosadno. I ova maketa naša je predviđena za posjetitelje, meni je bitno da je puno vlakova, puno tunela, da se stalno nekaj događa, da ljudi ono – te dođe vlak otuda, vlak od tamo, da su vlakovi šareni, nije bitno koja epoha, dal' je Europa, dal' Amerika, dal' američki vlak dođe na zagrebački kolodvor, rekao je.

Korona je i ovdje donijela teže dane, ali vlakovi nisu stali. Naprotiv, Backo i dalje sanja, smišlja i gradi nove pruge.

- Prije korone bilo je jako puno ljudi, škola, turista i stvarno je bilo jako dobro. Kak' moj kolega koji sad tu radi veli 'to mi je najlepši posel', jer tu nitko ne ode nezadovoljan van, svi odu nasmijani, sretni i nisu uopće očekivali da tak' nekaj postoji u Zagrebu, zaključio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!