Pučka prognoza iz Lokvarskog kalendara

08.01.2022.

20:48

Autor: Danijela Minić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Lokvarski kalendar

Lokvarski kalendar

Foto: Dnevnik / HRT

Tko baci pogled u Lokvarski kalendar imat će uvid u pučku prognozu vremena. Tradicionalno ga svake godine izrađuju članovi udruge "Ljubitelji lokvarskih starina" iz Gorskog kotara. 

Od Svete Lucije do Badnjaka nema spavanja za Mirjanu Pleše i još nekolicinu ljubiteljica lokvarskih starina. 

I tako danonoćno dvanaest dana s bilježnicom i olovkom uz prozor prate one prognostičare u prirodi - kamen, ptice, oblak, vjetar. Pa na Badnjak uspoređuju i usklađuju zapisano. I pogađaju da će siječanj biti maglovit, a i snijeg je napokon pao. 

- Moralo bi pasti 29 snjegova, ali se računa snijeg koji pada pa prestane, pa ne pada dva, tri dana ili ne pada taj dan, a onda ponovo pada. To je novi snijeg, ali snijeg mora prekriti ta naša polja da bi se računao snijeg, govori Mirjana Pleše, članica udruge "Ljubitelji lokvarskih starina".

Za grafički dizajn zadužen je Mirjanin sin Nikola. Najavljuje nam on rijetku zanimljivost prikazanu na kalendaru. Nakon 21. godine HEP će ovoga proljeća privremeno isprazniti Lokvarsko jezero zbog održavanja opreme. 

- Zadnji put je bilo 2001. pa će biti prilika vidjeti potopljeni dio Lujzijane sa svim objektima koji su se nalazili uz Lujzijanu, rekao je Nikola Pleše, član udruge "Ljubitelji lokvarskih starina".

Susrela se Mirjana i s ljudima od struke koji prepoznaju trud lokvarske pučke prognoze.

- Na tom stručnom skupu slušala sam Vakulu o svim klimatskim promjenama koje su već tada bile zabrinjavajuće i onda sam se išla s njim upoznati i razgovarali smo o tome, rekla je Mirjana.

No ne šale se lokvarske ljubiteljice starina čiji je kalendar tražen i izvan granica Gorskog kotara. I prenose na mlađe naraštaje tradiciju pučkog praćenja vremena svojih predaka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!