17:24 / 24.09.2019.

Autor: Žana Ljuština/V.K./HRT

"Luka i igara": Jeste li probali prisnac?

-

-

Foto: - / -

U jedinstvenom ambijentu vidikovca Kamenjak održan je sajam "Luka i igara". Veliki broj izlagača nudio je svoje lokalne poljoprivredne proizvode. Kako se priprema prisnac, tamo se moglo vidjeti.
U jedinstvenom ambijentu vidikovca Kamenjak održan je sajam "Luka i igara". Veliki broj izlagača nudio je svoje lokalne poljoprivredne proizvode, a uz degustaciju prisnaca, moglo se vidjeti i kako se priprema i peče taj izvorni specijalitet Bukovice i Ravnih kotara.

Na prvi pogled delicija jednostavna za pripremu.

- Domaći prisnac se peče ispod peke. Prisnac može biti od kozjeg, kravljeg, ovčjeg mlijeka, ali bit je skorup, govori Divna Baković.

Nakon što se na tijesto stave naribani sir, skorup i jaja, prisnac se peče.

- Nije jednostavno kraj vatre stajati, dosta ima posla, ali isplati se, naglašava Baković.

Zna to Zagrepčanka Duška. Svoj komadić prisnaca čeka još od lani.

- Oduševljena sam, ali nisam uspjela doći na red da probam. Sad sam odlučila tu stajati da barem vidim kako se stavlja peći pa ako uspijem, uspijem, rekla je Duška Gregurek.

Uzgajivači luka uspjeli su pak luk i prodati. Bez obzira na cijenu.

- Što je glavica sitnija, jeftiniji je, prema veličini, od 40 do 100 kuna. Mi se pogađamo, jesmo li na pijaci ili nismo, govori Zora Baković.

Sve domaće i prirodno!

- Jedini uvjet koji imamo za izlagače, a izlaganje je besplatno, a sajam je prodajni, da proizvodi koji se izlažu i prodaju budu autentični iz Ravnih kotara, istaknuo je Danijel Katičin, ravnatelj PP Vransko jezero.

- Apsolutno fino, za pohvalu baš, ambijent i sve, oduševljen je Miro Škripić.

I sve to na mjestu s pogledom koji svakog posjetitelja obara s nogu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!