Luksuzni hotel za mačke

01.07.2019.

10:38

Autor: Mirela Micek/V.K./HRT

default error photo
Vrijeme je godišnjih odmora i mnogi vlasnici kućnih ljubimaca nemaju ih kome povjeriti na skrb i čuvanje. Vlasnici pasa imaju mogućnost smjestiti ga u hotele za pse. No i vlasnici mačaka došli su na svoje.
Vrijeme je godišnjih odmora i mnogi vlasnici kućnih ljubimaca nemaju ih kome povjeriti  na skrb i čuvanje. Vlasnici pasa imaju mogućnost smjestiti ga u hotele za pse. No i vlasnici mačaka došli su na svoje. U Dugome Selu nedavno je otvoren prvi hotel namijenjen isključivo mačkama. Ondje je bila i ekipa HRT-a.

Luksuz, njega, udobnost sa strogim higijenskim pravilima ponašanja, sve to mogu uživati mačke u hotelu namijenjenom isključivo njima. Mačji hotel otvoren je u Dugom Selu. Vlasnice su ga s ljubavlju uredile i opremile baš onako kako bi one voljele da imaju smještaj za vlastite mace.

Mirjana Sović je po struci medicinska sestra,  godinama je radila kao voditeljica prodaje u automobilskoj tvrtki. U veljači je  dala otkaz i s kolegicom Rahelom Cvitković  iskoristila poticaje HZZ-a za samozapošljavanje i otvaranje obrta. Unajmile su 120 kvadrata  prostora u Dugom Selu i krenule s poslom.

- Mačkama jednostavno nema nikakve pomoći. Nema smještaja, hotela. Ništa za njih ne postoji, rekla je Mirjana.

U mačjem hotelu mace se mogu potpuno opustiti, penjati se ili izležavati do mile volje. Cijeli kompleks je pod video nadzorom  pa vlasnik može u svakom trenutku vidjeti što njegova mačka radi.

Mirjana i Rahela  dugi niz godina zbrinjavaju ulične mačke, te su članice udruga za zaštitu životinja. Pomažu i udomljavanju napuštenih mačaka kroz projekt „Udomi macu". 

- Pokrenuli smo projekt „Udomi macu“ sa željom da pomognemo udrugama i volonterima tako da nađemo sponzore za boksove za mace koje se spasu s ceste, rekla je Rahela Cvitković, suvlasnica Royal Cat Hotela, Dugo Selo.

Problem napuštanja i nekontroliranog razmnožavanja mačaka u nas nema sustavnog rješenja. Udruge već dulje vrijeme ističu potrebu za zakonski obaveznom kastracijom mačaka te otvaranjem mačjeg azila. A vlasnike ovih umiljatih četveronožaca mole da ih olako ne napuštaju, nego da im pronađu adekvatan smještaj. Primjerice, trodnevni smještaj u mačjem hotelu stoji 130 kn na dan, smještaj između 4 i 14 dana 100 kn na dan. Mirjana i Rahela uvjerene su u uspješnost  toga što rade. Najvažnije im je, kažu, da su mačke zadovoljne i zbrinute, a one rade ono što vole. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!