Mala škola filma: 100 godina 'Gričke vještice'

23.07.2020.

17:33

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Filmski znalac Daniel Rafaelić u novoj lekciji 'Male škole filma' bavi se filmom 'Grička vještica' iz 1920. godine. Sto je godina prošlo od nastanka tog nijemog filma od kojeg je ostalo sačuvano samo nekoliko fotografija.
Filmski znalac Daniel Rafaelić u novoj lekciji 'Male škole filma' bavi se filmom 'Grička vještica' iz 1920. godine. Sto je godina prošlo od nastanka tog nijemog filma redatelja Hinka Nučića, od kojeg je ostalo sačuvano samo nekoliko fotografija.

Između 70 i 80 posto nijemih filmova nepovratno je propalo i nestalo iz filmske povijesti. Jedan od najvećih krivaca je famozna nitratna vrpca koja je, nažalost imala sposobnost da plane sama od sebe.

- Drugi je problem bio u tomu što se film tretirao kao roba: prikažete ga i bacite u smeće. Sve do 1930-ih godina nije postojala svijest o čuvanju filma, ističe Rafaelić.

Što se tiče Marije Jurić Zagorke, ona se u filmskom svijetu pojavljuje oko 1920. godine. Već je radila scenariji za raniji film 'Matija Gubec', a onda i za 'Gričku vješticu' prema svojoj seriji romana.- Film je bio nevjerojatno popularan. Sniman je kod Varaždina u dvorcu Opeka u Vinici čiji je vlasnik Josip Bombelles bio i glavni financijer filma. To je bio čovjek koji je velike novce ulagao i u tadašnju ranu autoindustriju, i u kinematografiju. Bio je veliki vizionar, a 1942. godine su ga ubili kao dvostrukog špijuna, priča Rafaelić.
Sve tajne dvorca Opeka HTV je producirao prije mnogo godina kratki film snimljen na lokaciji snimanja filma, ali nije nikad bio emitiran, a neke od kadrova prikazujemo u ovotjednoj 'Maloj školi filma'.

Pogledajte gostovanje Daniela Rafaelića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!