15:46 / 04.06.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Mala škola filma: 'femme fatale'

'Sve o Evi'

'Sve o Evi'

Foto: - / -

Filmski znalac Daniel Rafaelić u 'Maloj školi filma' bavi se fatalnim ženama, a, kao i obično, kao ilustracije koristi filmove iz aktualne ponude HRT-a među kojima je film Bette Davis kojoj je posvećena večerašnja 'Dupla projekcija' na HTV3.
Filmski znalac Daniel Rafaelić u novoj lekciji 'Male škole filma' bavi se fatalnim ženama, a, kao i obično, kao ilustracije koristi filmove iz aktualne ponude HRT-a među kojima je film Bette Davis kojoj je posvećena večerašnja 'Dupla projekcija' na HTV3.

- Fatalne žene, femme fatale, žene zbog kojih muškarci umiru, ranjavaju se, propadaju, nestaju, postaju autodestruktivni, opijaju se, i tako dalje, obrazac je koji je kinematografija doslovno prigrlila i koji je doživio procvat u doba film noira, a drugi veliki procvat bio je 1980-ih godina s erotskim trilerima, rekao je na početku Male škole filma Rafaelić.

Jedan od filmova koje je Rafaelić preporučio je 'Sve o Evi' s Bette Davis u naslovnoj ulozi. Film je od rekordnih 14 nominacija za Oscara osvojio njih 6 uključujući one za najbolji film, režiju, scenarij i sporednu mušku ulogu. Impresivna drama scenarista i redatelja Josepha L. Mankiewicza smatra se jednim od najuspjelijih i najvažnijih filmova svih vremena.

Izuzetno inteligentna drama s prizvukom satire neosporno je remek-djelo, pedantno sročeni komad staromodnog, sofisticiranog i glamuroznog Hollywooda, ostvarenje koje obiluje slikovitim karakterima, iskričavim dijalozima, duhovitim replikama i detaljima o licemjerju u njujorškim kazališnim krugovima, te uz maestralnu Mankiewiczevu režiju, dojmljivu fotografiju oskarovca Miltona R. Krasnera i glazbu deveterostrukog oskarovca Alfreda nudi i fantastične glumačke interpretacije.

1. Sve o Evi, HTV3, 4. lipnja, 21 sat
2. Saloma, HTV1, 7.lipnja, 8 sati
3. Pod sumnjom, HTV2, 4.lipnja, 21 sat

Pogledajte novu lekciju Male škole filma koju prikazujemo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!