19:07 / 02.04.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Mala škola filma: scenografija

'Prozor u dvorište'

'Prozor u dvorište'

Foto: - / -

U novoj lekciji Male škole filma filmski znalac Daniel Rafaelić govorio je o filmskoj scenografiji uz ilustracije koje je odabrao i iz aktualne filmske ponude HRT-a.
U novoj lekciji Male škole filma filmski znalac Daniel Rafaelić govorio je o filmskoj scenografiji uz ilustracije koje je odabrao i iz aktualne filmske ponude HRT-a.

Svi dobro pamte scenu iz filma 'Kako se udati za milijunaša' u kojoj M. Monroe, L. Bacall i B.Grable, piju piće na balkonu svog stana, a u pozadini se vide vizure New Yorka.

U Hitchcockovom 'Prozoru u dvorište' scenografija dolazi do posebnog izražaja u uvodnoj sceni u kojoj kamera putuje i pokazuje susjedstvo Jamesa Stewarta i unutrašnjost njegove sobe.

Dobar primjer za analizu scenografskih rješenja je i naš aktualni film tjedna 'Cesta duga godinu dana' koji u ciklusu 'Hrvatska kinoteka' prikazujemo na HTV 3 u petak, 3. travnja, u 21,10 sati.

Redatelj i jedan od scenarista tog filma slavni je talijanski sineast Giuseppe De Santis (Tragičan lov, Gorka riža, Nema mira među maslinama). Nakon što mu je karijera u domovini krenula silaznom putanjom, realizirao je u hrvatskoj produkciji ovaj neorealistički film koji je jače odjeknuo u svijetu nego u bivšoj Jugoslaviji.

Na Filmskom festivalu u Puli osvojio je drugu nagradu za najbolji film i diplomu za režiju dok je od međunarodnih nagrada osvojio Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja, a u istoj je kategoriji bio nominiran i za Oscara.

Pogledajte gostovanje Daniela Rafaelića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!