Veliki mural malog puža

18.06.2021.

19:29

Autor: Karmen Šore/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Mural

Mural

Foto: HTV / HRT

Na pročeljima naših zgrada najčešće se mogu vidjeti poruke mržnje, izrazi podrške navijača svojim klubovima i slični natpisi koji ne znače ništa nego materijalnu štetu. Split se, međutim, pridružio mnogim europskim gradovima koji pročelja svojih zgrada ukrašavaju umjetničkim muralima, a najnoviji je otišao i korak dalje.

Na 300 četvornih metara fasade jedne obične zgrade u Splitu 30 dana oslikavao se mural. Iako velik, prikazuje malog morskog puža u prirodi dugog samo 12 milimetara.

- Nadamo se da će grad početi izlaziti iz nekakvih vizualnih simbola koje nas zapravo više indoktriniraju i drže nas zapravo zaostalima, poručio je autor murala Luka Duplančić.

Mural je oslikan klasičnom tehnikom poznatom još u renesansi, međutim nimalo lak zadatak za dvojicu umjetnika.

- Je, bilo je problema. Imam problem s visinom, ali evo uspio sam polako i ovo je rezultat, rekao je autor murala Ivan Svaguša

Projekt je provela WWF Adria, svjetska organizacija za zaštitu prirode, radi podizanja svijesti o potrebi očuvanja morskog ekosustava, ugroženog posebice nasipanjem i uništavanjem podmorja.

- Jacqes C. je jednom prilikom rekao - ljudi bi trebali više štiti ono što vole. Naša baština naša ekonomija sadašnjost su usidreni u Jadranskom moru i zato volimo ga i štitimo ga jer drugo more nemamo, poručio je Mosor Prvan iz WWF Adria.

A ta mala morska vrsta, iako sićušna, ima svoju svrhu te sudjeluje i osigurava ravnotežu jer ako smo uništili jedan organizam, nestat će i onaj koji od njega živi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!