13:38 / 28.11.2018.

Autor: HRT

Mandarinski patak iz Central Parka zaludio stanovnike New Yorka

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Gizdavi šareni mandarinski patak, koji se misteriozno pojavio na jezeru poznatoga njujorškog parka, postao je zvijezda.
Prije nekoliko tjedana postao je glavna atrakcija Central Parka: gizdavi šareni mandarinski patak, koji se misteriozno pojavio na jezeru poznatoga njujorškog parka i postao zvijezda kojoj je čak i New York Times posvetio članak.Mandarinski patak (Aix galericulata), vrsta patke porijeklom iz istočne Azije, koja se može se sresti i u dijelovima Europe na najpoznatije njujorško jezero sletio je početkom listopada. Preciznije, 10. listopada grupa Manhattan bird Alert na Twitteru je objavila njegovu video-snimku.Amerika ni u kojem slučaju nije njegovo prirodno stanište.

Zbog šarenoga perja nije mogao ostati nezamijećen među uobičajenim divljim patkama u južnome dijelu jezera u Central parku. Odmah je postao fenomen zbog kojega brojni domaći posjetitelji, ali i turisti onamo stižu u velikom broju.
Od milja ga zovu "Mandarin Patinkin", u čast glumca Mandyja Patinkina.

Šarenim je perjem patak najprije privukao pozornost korisnika društvenih mreža.Mnogi sumnjaju da je patak pobjegao iz doma "privatnog vlasnika", premda je u New Yorku zabranjeno držati patku kao kućnog ljubimca. "I zoološki vrtovi kažu da patka nije njihova", rekao je čuvar gradskog parka Dan Tainow, dodavši da i on sumnja kako je riječ o nečijem kućnom ljubimcu.

"Dobro jede, leti i nikomu ne smeta. Dobili smo naredbu da ga ne diramo sve dok leti i normalno se hrani", kazao je.

Česta prisutnost šarenog patka na Instagramu mogla bi objasniti njegovu naglu popularnost među korisnicima društvenih mreža.Broj objava s hashtagom #MandarinDuck svakim danom raste. Prije dva tjedna bilo ih je oko 20.000.O zaluđenosti stanovnika New Yorka šarenim ljepotanom svjedoči i objava u kojemu je izvjesna Holly Mascaro patka nazvala "najzgodnijim neženjom u gradu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!