Maraška fest u čast likera Maraschino

05.07.2022.

07:00

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Prezentacija projekta Maraska

Prezentacija projekta Maraska

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Tajna recepture sasvim sigurno najpoznatijeg proizvoda zadarskoga kraja, likera Maraschino, seže u srednjovjekovne samostanske podrume, no od 18. stoljeća postaje svjetski brand. Liker koji se posluživao kraljevima i papama, kao i na Titanicu, nedovoljno je iskorišten u turističke svrhe. U mjestu Sveti Filip i Jakov, pored Zadra, nastoje to promijeniti.

Jedna od zadarskih obitelji koja je u svojoj destileriji proizvodila ovo aromatično piće imala je proizvodni pogon u Svetom Filipu i Jakovu. Od 1918. do početka Drugog svjetskog rata u njemu je radilo 30-ak mještana. Turisti vole destinacije sa zanimljivim povijesnim pričama, a zadarski kraj još od progona obitelji Luxardo iz Zadra, stidljivo koristi golemi potencijal poznatog likera i jedinstvenog autohtonog voća zadarskoga zaleđa. Čini se da bi filipjanci mogli po tom pitanju napraviti ozbiljan iskorak.

- Ravni kotari, zaleđe sv. Filipa i Jakova, uostalom i cijele naše općine, bili su bogati sa poljima maraške, ali ne samo to. U Filipjakovu je nekoć tu bila i destilerija, koju je obitelj Luxardo pokrenula, tako da je bila prodaja alkoholnih pića, ističe Ana Barbaroša iz TZ Sv. Filipa i Jakova.

Dovoljan povod okupljanju koje će gostima ponuditi autohtoni doživljaj.

- Jedan mali suvenir, od zadarske maraške, koji želim ponijeti sa sobom u Sisak. I kad se ovo sve fino otopi, malo ću nadodati radije i dobit ću ukusan višnjevac, objasnila je Martina iz Siska.

Brojni su načini kako uživati u maraški. Uz lokalne proizvođače likera i džemova, ova je obitelj stigla s drugog kraja Hrvatske.

- To su naši tradicionalni hrvatski kolači, naime štrukli, koje mi proizvodimo, a s obzirom da je maraška, mi smo jako brzo napravili štrukle od maraške, kaže Nada Golojuh iz Jastrebarskog.

Štrukle nude posjetiteljima, ali u njima i uživaju tri generacije marljive obitelji.

Ovakve manifestacije treba poticati, stav je i lokalne samouprave.

- Zadarskoj županiji izuzetno je drago da se ponovo želi maraška uzdići na razine na kojima je bila nekad i želimo da se maraška što više koristi u turističke svrhe, istaknula je savjetnica u Upravnom odjelu za poljoprivredu Zadarske županije Ana Grzunov.

Maraška fest stoga ima svijetlu budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!