09:27 / 16.04.2020.

Autor: HRT

Margareta II., neprikosnovena danska kraljica, slavi 80. rođendan

Foto: Bente Jønsson/Pixabay

Foto: Bente Jønsson/Pixabay

Foto: - / -

Monarhinja, koja je postala kraljica 14. siječnja 1972. nakon smrti oca, kralja Fridrika IX., trebala je, po običaju, slaviti rođendan dva dana mimohodom po ulicama Kopenhagena.
Kraljica Margareta II. koja je na danskom prijestolju već gotovo pola stoljeća, slavi u četvrtak 80. rođendan u najužem obiteljskom krugu zbog epidemije koronavirusa, na veliku žalost njezinih podanika koji jako vole osebujnu kraljicu.

Monarhinja, koja je postala kraljica 14. siječnja 1972. nakon smrti oca, kralja Fridrika IX., trebala je, po običaju, slaviti rođendan dva dana mimohodom po ulicama Kopenhagena. No proslava je otkazana zbog sanitarne krize. Ali kako taj događaj ipak ne bi prošao nezapaženo, više od 180.000 ljudi najavilo je na Facebooku da će u podne zapjevati kraljici.

Dvor im na raspolaganje stavlja i zlatnu knjigu, dostupnu samo putem interneta jer društvenu distancu valja poštovati.

Margareta II. koja sa svojim iskrenim osmijehom rado zalazi među puk, svako ljeto putuje svojom jahtom Danneborg nakon čega odlazi u ljetnu rezidenciju u Francuskoj, u dvorac Caix koji je bio u vlasništvu njezina pokojnog supruga, princa Henrika. Danska monarhija je među najpopularnijima u svijetu.

Anketa Voxmetera provedena 2018. pokazuje da više od tri četvrtine Danaca podupire monarhiju a tek 14,6 posto želi uspostavu republike.

Margareta II. je veoma omiljena u zemlji i njezini su televizijski nastupi - zadnji je bio u ožujku u vezi s epidemijom covida-19 - veoma gledani. Kao 31-godišnjakinja bila je prva žena koja je stupila na prijestolje najstarije kraljevske kuće u Europi koja još postoji i ne kani ga napustiti.

- Ostat ću na prijestolju dok ne padnem s njega - rekla je u šali.

Narod je od milja zove Daisy (engl. margareta) a tijekom svoje vladavine uspjela je modernizirati monarhiju.

Odlikuje se mnogim talentima, govori nekoliko jezika i izvrsna je slikarica i prevoditeljica. Usto je izrađivala kostime i scenografiju za mnoge predstave i televizijske serije.

Njezine su slike izložene u uglednim galerijama i u muzejima u Danskoj i u inozemstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!