U večerašnjoj emisiji Romano Bolković – 1 na 1 gostovao je jedan od najistaknutijih hrvatskih kuhara i poduzetnika – Mario Mandarić.
04.06.2025.
13:37
Autor: T.V./HRT
U večerašnjoj emisiji Romano Bolković – 1 na 1 gostovao je jedan od najistaknutijih hrvatskih kuhara i poduzetnika – Mario Mandarić.
Splitski chef, poznat po inovativnom pristupu i održivoj filozofiji rada, podijelio je svoja razmišljanja o budućnosti hrvatske gastronomije, ulozi kuhara kao autora te granici između fine dininga i aktivizma.
Mandarić je progovorio o iskustvima iz Tajlanda, Afrike i Londona, ali i o transformaciji zagrebačkog Noela, restorana s Michelinovom zvjezdicom, kojeg je preuzeo 2023. godine. U emisiji je bilo riječi o "zero waste" pristupu, društvenoj odgovornosti ugostitelja, kulinarskom identitetu i novoj generaciji kuhara koja, kako je istaknuo, odbija kompromise i traži smisao u svemu što stvara.
Posebnu pažnju privukle su njegove priče o večerama od namirnica koje bi inače završile u otpadu, suradnji s obrazovnim institucijama i borbi protiv bacanja hrane. Mandarić je govorio i o svojim aktivističkim projektima, edukaciji budućih kuhara, kritici lifestyle površnosti u gastro medijima i potrebi za dubljom kulturnom raspravom o hrani u Hrvatskoj.
Njegov rad već je prepoznat i izvan granica Hrvatske – bio je uvršten na Forbesovu listu "30 Under 30 Europe" zbog zalaganja za održivost i smanjenje bacanja hrane, a restoran Noel pod njegovim vodstvom ušao je 2025. na prestižnu listu "The World's 50 Best Restaurants".
Emisija se može pogledati putem platforme HRTi.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora