13:16 / 02.05.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Marxov rodni grad priprema se za veliku obljetnicu

-

-

Foto: - / -

Trier će 200. godišnjicu Marxova rođenja obilježiti 5. svibnja. Tim će povodom biti otkriven i 5,5 metra visok Marxov spomenik koji je gradu poklonila Kina.
Njemački grad Trier jedva ispunjava potražnju za novčanicama od 0 eura s likom Karla Marxa, najpoznatijeg gradskog sina i tvorca komunizma, koji se prodaju kao suveniri uoči njegove 200. godišnjice rođenja.

Najpoznatija i najutjecajnija Marxova djela su Komunistički manifest, koji je napisao zajedno s Friedrichom Engelsom 1848. godine, i njegova jetka kritika kapitalizma u "Kapitalu" dva desetljeća poslije.

Tko zna što bi kritičar kapitalizma mislio o tome što se njegove novčanice od 0 eura prodaju za tri.

Suvenir upravo igra na kartu Marxova kritziranja tog društvenog sustava i novčanica od 0 eura s Marxom kao motivom tome savršeno pristaje, tvrdi direktor mjesne turističke zajednice Norbert Kaethler.

Marx nije zaradio mnogo od svojih teorija i dio života proveo je u siromaštvu. Trier je do prošlog tjedna prodao više od 5.000 purpurnih novčanica s 0 eura, koji sliče pravima, ali su jasno označene natpisom da se radi o suvenirima, i dao ih je otisnuti još 20.000.

Prodaju se kod Porte Nigre, najvećih starorimskih vrata sjeverno od Alpa i najpoznatije gradske znamenitosti Triera.

Marx, koji je predviđao da će socijalizam istisnuti kapitalizam, u Trieru je proveo prvih 17 godina života. Grad je ponosan na svog najpoznatijeg sina, iako ima Nijemaca koji Marxove ideje krive za uspon komunističkih diktatora u Rusiji, Kini i Kubi, hladni rat i podjelu vlastite zemlje.

Trier će 200. godišnjicu Marxova rođenja obilježiti 5. svibnja. Tim će povodom biti otkriven i 5,5 metra visok Marxov spomenik koji je gradu poklonila Kina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!