18:01 / 02.07.2021.

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Borba najpoznatijih rimskih ratnika uz more

Borba najpoznatijih rimskih ratnika uz more

Borba najpoznatijih rimskih ratnika uz more

Foto: HRT / HTV

U središtu Medulina, u arheološkom parku Vižula, održana je gladijatorska večer, uz prikaz života nekadašnjih Rimljana. Premda zabave nedostaje više no ikada, posjetitelja je bilo malo, oprez prema okupljanjima očito je prevladao. 

Borba najpoznatijih rimskih ratnika uz more, uz zalazak sunca, prije samo par godina privukla bi na stotine posjetitelja. Ove večeri bilo je skromno. Ipak, oni koji su došli, bili su ugodno iznenađeni. Kao da ne vjeruju da su ovakvu zabavu i pronašli.

- Sviđa nam se ovo, čuo sam da je organizirano za turiste, lijepo je da se nešto zbiva. Vratili smo se u prošlost i nešto naučili, šteta da nema više ovakvih zbivanja, rekao je turist iz Slovenije Petar.

- Ovdje sam zapravo slučajno, obilazimo Istru i usput smo stali ovdje. Ispalo je veoma interesantno, vidio sam puno stvari o rimskoj povijesti koje sam oduvijek želio naučiti, prelijepo je, naglasio je turist iz SAD-a Ephfraim Romero.

Upravo je poluotok Vižula mjesto gdje se mogu vidjeti impozantni ostaci rimskoga carstva na istočnoj obali Jadrana.

- Ova manifestacija je zapravo slavljenje svega rimskoga, osobe su sve iz rimskoga doba, satira, ja sam pak, vlasnik i imam zato ljubičastu tuniku, istaknuo je povjesničar i organizator Projekta Ian Tataj.

Slična će zbivanja na Vižuli organizatori nastojati održati još nekoliko puta tijekom srpnja i kolovoza. Naravno, bude li epidemiološka situacija dopuštala.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!