16:43 / 04.02.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Medulinska 115-godišnjakinja krenula u osvajanje Europe

Medulinska ljepotica u borbi za stablo godine

Medulinska ljepotica u borbi za stablo godine

Foto: HRT / HRT

Počelo je međunarodno natjecanje za europsko stablo 2021. godine. Među 14 nacionalnih kandidata iz cijele Europe, Hrvatsku predstavlja medulinska ladonja.

Premda u poznim godinama, medulinska 115-godišnjakinja krenula je u osvajanje Europe. Ovdje su godine prednost. Sva je domaća stabla "pomela" bez problema, stoički i s istarskom posebnošću.

- Naše stablo daje čokoladne bobice. Mi u Istri znamo ih, svi to zovemo čokolatinima, kao djeca smo, vjerujem zobali bobice čokolatina u kasno ljeto i ranu jesen, druga stabla to nemaju, - objašnjava Sonja Barbara Bader.

Ladonja već na društvenim mrežama ima milijune pratitelja i sljedbenika, što i nije čudno za općinu prvu po broju turističkih noćenja u zemlji. U borbu za europsko stablo godine krenuli su samouvjereno.

- Sigurno neće biti lako, tu je ipak 13 država, ali ćemo se potruditi, kao što smo se potrudili da i u Hrvatskoj budemo prvi, tako da budemo i u Europi - kaže Enco Crnobori, Turistička zajednica općine Medulin.

Podsjetimo, lani je hrvatski predstavnik, zaljubljeni ginko iz Daruvara, završio na zavidnom 2. mjestu u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!