11:25 / 30.04.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Međunarodni dan jazza uz posebni program na HRT-u

-

-

Foto: - / -

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnji Međunarodni dan jazza održava se na internetu. Središnji dio dana biti će virtualni globalni koncert s umjetnicima iz cijelog svijeta koji će se uživo prenositi na jazzday.com, a HRT će emitirati i posebne emisije.
Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnji Međunarodni dan jazza održava se na internetu. Središnji dio dana biti će virtualni globalni koncert s umjetnicima iz cijelog svijeta koji će se uživo prenositi na internetskoj stranici jazzday.com, a HRT će emitirati i posebne emisije.

I u Hrvatskoj jazz glazbenici pokušavaju komunicirati sa svojom publikom preko društvenih mreža – upravo će takvim inicijativama biti posvećene naše posebne emisije na Trećem programu HTV-a u kojima ćemo pokazati kako su se naši glazbenici pridružili proslavi velikog praznika jazza.

Raspored je objavljen na Facebook stranicama naših emisija Vrijeme je za jazz i Svijet jazza:



U studenom 2011. godine je UNESCO je službeno proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza, kako bi istaknula jazz i njegovu ulogu povezivanja ljudi u svim krajevima svijeta.

Središnji je događaj Virtualni globalni koncert kojem će domaćin biti velikan glazbene umjetnosti Herbie Hancock, a prijenos na YouTubeu počinje u 21 sat, a možete ga pratiti ovdje:



Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza diljem svijeta kako bi slavili i širili jazz, upoznali njegove korijene i utjecaj. Svjetskom deklaracijom koja je 1995. godine potpisana u Tokiju, jazz se uklapa u tradicionalnu klasičnu glazbu i dobiva status ozbiljne glazbe.

Kod nas su se prošle godine glazbeni programi održavali u 11 gradova (u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku, Rijeci, Puli, Šibeniku, Varaždinu, Čakovcu, Karlovcu i Koprivnici). 

Sastojali su se od jazz koncerata, edukativnih satova u školama, glazbenih radionica do medijskih gostovanja. U organizaciji HGU-a u Zagrebu su jazz instrumentalisti prolazili širim centrom grada svirajući u oldtimer vozilima i posebnom autobusu.
30. travnja – Međunarodni dan jazza

HRT je za tu prigodu na svom Trećem programu imao posebnu emisiju uživo s brojnim gostima iz studija u Bogovićevoj, s izravnim uključenjem u sva veća događanja kako po Zagrebu tako i po drugim gradovima, a sve je završilo s uključenjem u središnju proslavu i velikim koncertom Jazz orkestra HRT-a na Trgu bana Josipa Jelačića.

O ovogodišnjoj proslavi smo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali s jazz pijanistom i skladateljem Nevenom Frangešom i šefom dirigentom Jazz orkestra HRT-a Mironom Hauserom, koji je tijekom uključenja video pozivom i zasvirao na trombonu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!