Danas je jubilarni 10. Međunarodni dan jazza

30.04.2021.

06:45

Autor: Hina/V.M./HRT

Saša Nestorović i Veljko Zlodić, HGZ

Saša Nestorović i Veljko Zlodić, HGZ

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U povodu Međunarodnog dana jazza, 30. travnja, u nekoliko hrvatskih gradova održat će se glazbeni program "live" koncerata jazz glazbe, glazbenih radionica te radijskih i TV gostovanja u kojima će sudjelovati niz istaknutih jazz glazbenika.

Uoči večerašnje proslave u Hrvatskom glazbenom zavodu na kojoj u 18 sati nastupa The Cool Jazz Duo (Saša Nestorović, saksofon, Veljko Glodić, glasovir) te u 21 sat Radojka Šverko Quartet s pjesmama s live albuma As Time Goes By, ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala je sa Sašom Nestorovićem koji je na kraju javljanja iz HGZ-a i zasvirao s Veljkom Zlodićem:

Programi u 10-ak hrvatskih gradova


Programi su najavljeni u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Puli, RijeciOsijeku, Šibeniku, Varaždinu, Čakovcu, Karlovcu i Koprivnici, a realizacija većine programa ostvarit će se uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.


U Splitu tako nastupaju sastavi Bulić Family u Boom Baru, i Šporkestar u Hrvatskom domu, a uoči dana jazza ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska posjetila je jazz obitelj Bulić:

Međunarodni dan jazza ove se godine u svijetu obilježava jubilarni deseti put. U studenom 2011. godine UNESCO je službeno proglasio 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi istaknula jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima svijeta.


Međunarodnim danom jazza predsjedaju i vode ga glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock, UNESCO-ov veleposlanik za interkulturni dijalog.

Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju; podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja; i ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju. Ujedno je taj dan i vrhunac Mjeseca zahvalnosti jazzu, koji skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu tijekom travnja.


10. dan jazza na HRT-u


U povodu Međunarodnoga dana jazza večeras, 30. travnja, os 20.05 sati na HRT-HTV3 emitiramo posebnu emisiju uživo iz našeg Studija Marti na Prisavlju. Uz koncert Jazz orkestra HRT-a i goste s kojima ćemo razgovarati o aktualnim temama vezanim uz jazz, pripremili smo i reportaže s terena u kojima ćemo pokazati kako su se naši glazbenici pridružili proslavi velikog praznika jazza.

Jazzu smo posvetili i dio jučerašnjeg programa - u emisiji Kod nas doma ugostili smo jednog od naših najpoznatijih jazz umjetnika Matiju Dedića koji je i uživo zasvirao najavljujući Međunarodni dan jazza, ali i koncert 1. svibnja u Hrvatskom glazbenom zavodu na kojem svira zajedno s Vasilom Hadžimanovim.


- Ponovni će to biti susret dva jazz glasovira nastupom dvojice velikana jazza - Hadžimanovljeva ideja kombiniranja tradicionalne glazbe Balkana, folklornih ritmova i zapadnih-modernih glazbenih stilova (jazz, funk, rock, progressive, world music), čini njegovu glazbu potpuno autentičnom te predstavlja jedinstveni pristup jazz glazbi, a Dedić je pronašao jazz u potrazi za apstrakcijom i u traženju glazbenog stila koji bi mu dopustio potpunu slobodu izričaja glazbene osobnosti i stava prema glazbi, stoji u najavi koncerta.

Treći festival Zg Jazz za Svjetski dan jazza u HGZ-u


Nastup Matije Dedića Vasila Hadžimanova u HGZ-u dio je programa trećeg izdanja festivala ZG Jazz  na kojem sudjeluju i The Cool Jazz Duo i Radojka Šverko Quartet


The Cool Jazz Duo su pijanist Veljko Glodić i saksofonist Saša Nestorović - zajedno su počeli svirati prije tridesetak godina u manjim ansamblima, a prvi nastup kao duo imali su 1991. Obojica klasično obrazovani, svestrani glazbenici i dobitnici uglednih nagrada, profesori na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Nestorović i Glodić na festivalu ZG Jazz koncertno će promovirati svoj najnoviji nosač zvuka "Lydian Orbit", u izdanju Croatia Recordsa.


Dan posvećen jazzu završit će melodijama Radojke Šverko, koje su zaživjele još 2018. godine na nosaču zvuka snimanom uživo "As Time Goes By".


- Umjetnička je istina da je Radojka Šverko jedna od najeminentnijih pjevačica u povijesti hrvatske glazbe, svestrana glazbenica koja s jednakim žarom i uspjehom pjeva pop, jazz, soul, world music, gospel, sakralnu i klasičnu glazbu, stoji u najavi.


Na koncertu u HGZ-u publika će imati priliku čuti izbor njoj najdražih pjesama upravo s tog albuma, a pratit će je njezini dugogodišnji suradnici i sjajni glazbenici, Vladimir Babin (klavir), Henry Radanović (bas gitara) i Tonči Grabušić (udaraljke).

Kratki, mobilni koncerti u Zagrebu


Ponajbolji hrvatski jazz glazbenici u Zagrebu će održati seriju kratkih, mobilnih koncerata, premještajući se s jedne na drugu lokaciju u centru grada koristeći električna old timer vozila i pedicabove. Početak programa očekuje se u 16.30 sati i trajat će do zalaska sunca. 


Nastupit će istaknuti glazbenici i glazbenice Orjen Riđanović, Milivoj Majdak, Mario Igrec, Bruno Philipp, Davor Doležal, Nikola Šantek, Nikolina Kovačević, Mate Picukarić, Yogi Lonich, Krunoslav Levačić, Ivica Premelč, Gojko Tomljanović, Zvonimir Bajević, Arsen Ereš, Jurica Rukljić, Josip Pandur i Mirsad Dalipi.

U Opatiji koncert na - brodu


Sastavi Spart Jazz Trio (S. Črnjarić, F. Črnjarić, M. Marenić), Denis Razz All-Stars (D. Razumović, R. Mikuljan, R. Ergić, K. Lovrić) i Dino Ivelja Qvartet (D. Ivelja, Z. Radišić, L. Vrbanec, L. Berisha) koncerte će održati u Opatiji na brodu Jadera od 16 sati, a Dino Ivelja Quartet nastupa i u Rijeci na Zametu od 11.30 sati.


Osječki jazzeri na tramvajskoj prikolici


U Osijeku od 13 sati, na tramvajskoj prikolici u vožnji, sviraju čakovečki band Dixieland i tri osječka: No JazzBand, Sing Song Swing i The Morenos.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!