Medvedgrad otvorio vrata za posjetitelje

22.10.2021.

13:36

Autor: Lucija Judnić/DNevnik/IMS/HRT

Medvedgrad otvoren za posjetitelje

Medvedgrad otvoren za posjetitelje

Foto: Dnevnik / HRT

Srednjovjekovna utvrda iz 13. stoljeća iznad Zagreba, Medvedgrad, otvorio je svoja vrata za posjetitelje. Tri je godine bio zatvoren za javnost, a od danas ga mogu posjećivati Zagrepčani i turisti. 


- Razgled grada započinje u južnoj kuli i ono što prvo posjetitelji mogu vidjeti je bioraznolikost. Ovdje će naučiti koje sve životinjske, ali i biljne vrste možemo naći u šumama Medvednice. Nakon toga, penje se na 2. kat gdje posjetitelje očekuje mistični gavran koji govori. On je bio poznati ljubimac nadaleko poznate Crne kraljice Barbare Celjske koja je bila jedna od najokrutnijih vladarica Medvedgrada. Ako se posjetitelji prošeću do sredine Medvedgrada naići će na smočnicu u kojoj se nalaze srednjovjekovni recepti koji se mogu i ponijeti sa sobom. Što se tiče Malog palasa, tamo se nalazi kazalište svjetla i sjene, ovdje je i začarana šuma. Ima puno podataka o povijesti Medvedgrada. Sve je interaktivno i prilagođeno najmlađima. Obilazak traje oko dva sata, a cijene ulaznica još nisu definirane, ali s obzirom na to da se još uvijek nalazimo u mjesecu Hrvatskog turizma, ulaz je slobodan do kraja listopada, izvijestila je za Dnevnik HRT-a, Lucija Judnić.
- Medvedgrad se nije gabaritno promijenio, samo je oplemenjen, što znači da je sve izmijenjeno i opravljeno, što se popraviti dalo s obzirom na to da je to spomenik kulture. Uz sve naše objekte smo stavili nove sadržaje s novim muzejskim postavima koji prate tematiku Medvednice i Medvedgrada, ali isto tako biljni i životinjski svijet u svrhu promocije i održivosti zaštićenog područja, rekla je Marina Popijač, ravnateljica Parka prirode Medvednica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!