Meteorologija i karikature

08.03.2018.

09:40

Autor: E.L.S./V.P./HRT

-

-

Foto: - / -

Karikature su raznolike, smiješne, katkad i provokativne. Bez obzira na to kakva bila vremenska prognoza - na stranicama HRT-a dočekat će vas i nasmijati svakog jutra.
Hrvatska radiotelevizija od početka veljače na svojim internetskim stranicama započela je s objavljivanjem karikatura povezanih s meteorologijom. Inicijativu je pokrenuo meteorolog Zoran Vakula, a večina radova moći će se pogledati i u svibnju na velikoj Međunarodnoj izložbi u Klovićem dvorima gdje će glavna tema biti - vremenska prognoza.

Vremenska je prognoza neiscrpna tema razgovora među svim generacijama. Podjednako je prate i stariji i mladi, a ideja spajanja meteorologije i karikature potekla je šezdesetih i sedamdesetih godina na tadašnjoj Televiziji Zagreb.

Riječ je o karikaturama pokojnog Dinka Žibrata koji je za TV Zagreb radio mnoge stvari za informativni program, crtao je karikature, ona je bila povezana s vremenskom prognozom. Kad sam radio mini dokumentarac za obljetnicu televizije našao sam te karikature i učinilo mi se zgodnim zašto ne napraviti nešto slično. Ne svaki dan nego izložbu meteoroloških karikatura, objasnio je Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Karikature koje možete vidjeti na stranicama Hrvatske radiotelevizije unose vedrinu u našu svakodnevicu, bilo da je ona ispunjena suncem, kišom ili snijegom.

U suradnji s Hrvatskim društvom karikaturista svakog se dana objavljuju karikature povezane s meteorologijom, u skladu s poznatim sloganom iz 'Velog mista': - Neću politiku u svoju butigu.

One su uistinu sjajan dodatan sadržaj, dobili smo super povratne informacije i tim putem planiramo nastaviti i dalje. Brojni nam se naši gledatelji javljaju s porukama, pohvalama, crtežima, vlastitim karikaturama. Čini mi se da smo potakli jednu uistinu lijepu priču, smatra Igor Ćutuk, glasnogovornik i rukovoditelj Radne jedinice Komunikacije HRT-a.

Karikature su raznolike, smiješne, katkad i provokativne. Bez obzira na to kakva bila vremenska prognoza - na stranicama HRT-a dočekat će vas i nasmijati svakog jutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!