Redatelj "Metropolitanaca": Potres - teška tema, ali humor je obrambeni mehanizam

25.09.2022.

12:19

Autor: HRT

Igor Šeregi, redatelj

Igor Šeregi, redatelj

Foto: Stjepan Erić / HTV

Igor Šeregi redatelj je nove TV serije "Metropolitanci" koju od ponedjeljka, 26. rujna, možete pratiti na Prvom programu HTV-a.  Otkriva nam što od serije gledatelj može očekivati, kao i dosad nepoznate detalje sa seta. Priča prati dvije obitelji u polufiktivnom zagrebačkom naselju, usred pandemije, nakon potresa. Svaki tjedan prikazivat će se dvije epizode - ponedjeljkom i utorkom. Prva sezona serije sadrži 14 epizoda, a druga je već u pripremi. 

Metropolitanci su gorko-slatka serija autentične lokalne arome koja govori o tome što se događa kada ljude različitih korijena i interesa, nevolja (potres) i politika iskrcaju i ostave same na malom prostoru u kojem ne mogu preživjeti ako ne surađuju.

Potres - teška tema. No u seriji ima i humora. Kako ste uspjeli spojiti to dvoje?

- Meni je nekako uvijek najlakše neki obrambeni mehanizam pronaći u humoru. Pa tako i nakon oba potresa tijekom kojih sam bio sam u stanu. Meni taj PTSP koji smo svi doživjeli nekako najlakše prođe kroz lakše teme i humor. Tako i u seriji. Ima stvarno groznih stvari, groznih tragedija, ali nekako ga kombiniramo i s nekim možda malo 'lakšim' likovima, nekim smiješnim situacijama, onako kako zapravo i jest u životu. Barem meni.

Radnja je smještena na rubno zagrebačko naselje u kojemu je stabilnost odnosa poljuljana izgradnjom bloka velikih zgrada socijalno poticanog stanovanja. Sve se intenzivira kada metropolu pogodi i razoran potres, pa politika u naselje privremeno smješta stanovnike starog centra grada čiji su stanovi razrušeni. U tako novostvorenoj zajednici vriju različitosti i "kuhaju" se sukobi, a ponajviše onaj između stomatologa Petra (René Bitorajac) koji u naselju pokušava održati mir i slogu te lokalnog moćnika, vlasnika restorana Pavića (Dejan Aćimović) koji u takvoj situaciji vidi priliku za brzo bogaćenje.   

Dejan Aćimović i Rene Bitorajac

Dejan Aćimović i Rene Bitorajac

Foto: Press / HTV

Tko je bio inspiracija za Pavićev lik?

- To ćete morati pitati Vincea (Dario Vince, kreator i glavni scenarist, op.a.). Ja imam neke svoje favorite koji bi to mogli biti. Mislim da je on zapravo neki sukus više zagrebačkih likova, zapravo hrvatskih, koji možda malo putuju tom sivom zonom ekonomije.

Malo o situaciji na setu. Tko najčešće kasni na snimanje?

- Zapravo su svi bili disciplinirani. Rene je recimo strašno profesionalan, nikad ne kasni, uvijek zna tekst. Nataša Janjić je malo više kao ja, malo opuštenija, malo više na Instagramu. Aćimović je totalni štreber. Filip Detelić kojega možda znate kao Bubu iz filma ZG80 i ja smo možda najneozbiljniji.

Tko najčešće zaboravlja tekst?

- Znam tko najčešće zaboravlja, ali neću to nikada reći!

Tko vas na setu najviše nasmijava?

- Filip Detelić me najviše nasmijava, tu je i Rene. Nataša Janjić i ja se smijemo svemu tako da smo laka publika za sve vrste humora. I Filip Juričić, s kojim sam prvi put sada radio, je super tip i ima odličan smisao za humor.

Tko je tebi osobno najzanimljiviji lik?

- Toma Medvešek koji glumi trećeg Pavićevog sina, a koji više naginje umjetnosti. I zapravo je najnesigurniji, najviše treba pažnje. Po tom nekom egu on je možda najsličniji meni nažalost. 

U koji lik ćemo se najvjerojatnije zaljubiti?

- To je neupitno! Zaljubit ćete se u Filipa Detelića koji glumi kuhara jer svaka ljubav ide preko želuca. 

Kako si na setu zaradio nadimak Džemperko?

- To s džemperom će me pratiti. Nadimak Džemperko sam dobio zato što imam užasan modni ukus, pogotovo zimi. Ne znam tko me nagovorio da uzmem neki jako kvalitetni vuneni džemper koji je oversized, ide do koljena, s ogromnim gumbima. Izgledao sam kao Jeti. Obukao sam ga jednom i došao na set koji je zapravo kao jedna velika nogometna svlačionica. I onda su mi se rugali.

Filmografija

Igor Šeregi
je rođen u Zagrebu 1983. Od 2001. počinje raditi filmove, prvo u vlastitoj produkciji, a od 2003. u produkciji Kinokluba Zagreb. Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, odsjek filmske režije, upisuje 2006. Član je društva hrvatskih skladatelja pri HGU. 

Sa svojim autorskim filmovima i filmovima na kojima je radio na nekoj funkciji sudjelovao je na brojnim domaćim i inozemnim filmskim festivalima i revijama. Dobitnik je Zlatne arene za najbolji film po ocijeni publike na Pula film festivalu 2017.

U njegovoj filmografiji, bilo da je riječ o scenariju ili režiji, stoje između ostalih: Inspektor Kuzma (2007.), Zimmer Frei (2007.), 3-2-1 (2008.), Bitange i Princeze (2008.-09.), Spoj (2009.), Životinjsko carstvo (2012.), Košnice (2012.), Susret (2013.), Priča o Mari iz Velog Varoša (2013.), Poklon predsjednika Nixona (2014.), ZG80 (2016. ) i Ko te šiša (2017.-2020.).

Ne volim kad mi napadaju neke glumce jer moraju znati da glumci rade ono što sam ja htio, ono što sam ja zamislio. Tako da, molim vas, svi filmski kritičari - samo paljba po meni. Nemojte dirati glumce, glumci nisu ni za što krivi.

O kritikama

Iako se, kaže, na snimanju dobre reklame kao redatelj može zaraditi od tri do pet tisuća eura, najdraže mu je snimati film:

- Zato što ga ima najmanje, najrjeđe ga dobijete. Ipak ono što snimite volite vidjeti u kinima. Nadam se da ću nakon ZG80 imati uskoro priliku snimati i drugi film.

Igor Šeregi

Igor Šeregi

Foto: Stjepan Erić / HTV

Najsretniji trenutak u karijeri?

- Najsretniji dosad mi je sigurno bio uspjeh 'ZG80' kao filma. Tu sam se nekako i afirmirao i nakon toga je sve krenulo lakše u smislu daljnjih projekata.

Najneugodniji trenutak u karijeri?

- Najneugodniji trenutak u karijeri bio je kad su me pozvali na audiciju za 'Zvijezde pjevaju'. Svi su bili super, fer i korektni, ali svatko tko se imalo družio sa mnom shvaća da ja definitivno nisam najbolji kandidat za tu vrstu aktivnosti.

Najlošiji film koji si ikada gledao?

- Nešto od čega sam očekivao puno a dobio malo, a to bi bio Sharknado 3 ili 4.

Najbolji film?

- Sedam samuraja od Kurosawe. 

Tvojih pet preporuka za nešto recentnije filmove?

- Top Gun: Maverick, Dune, Licorice Pizza, The Worst Person in the World, A Hero.

Serije?

- Succession, What We Do in the Shadows, The Boys, The Beatles: Get Back, Atlanta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!