Mia Dimšić: Svirala sam na sprovodima, prvu gažu našao mi je tata

17.01.2020.

11:04

Autor: D.P./HRT

Foto: Renato Branđolica/HRT

Foto: Renato Branđolica/HRT

Foto: - / HRT

U ovotjednom talk showu 5.com s Danielom gostovali su kantautorica Mia Dimšić i glazbena legenda Drago Diklić.
U ovotjednom izdanju talk showa 5.com s Danielom gosti Daniele Trbović bili su kantautorica koja je svojim debitantskim albumom poharala domaće glazbene ljestvice Mia Dimšić i glazbena legenda Drago Diklić.

Na početku emisije Daniela je objavila kako je uspješnu godinu talentirane Osječanke začinilo još jedno priznanje - njezina pjesma Ovaj grad postala je najemitiraniji singl prošlogodišnjeg Zagrebačkog festivala. Riječ je o country baladi nastaloj u koautorstvu s njezinim stalnim suradnicima Vjekoslavom Dimterom i Damirom Bačićem, a kojom je najavila svoj novi album Sretan put.

Na spomen Zagrebačkog festivala Daniela je dometnula kako našega glazbenog doajena Dragu Diklića uz njega vežu posebne uspomene.

- Radi se o festivalu 1971. godine. To je bio moj prvi festival i stvarno je bio jedan veliki događaj međunarodnog karaktera. Cijeli Zagreb je bio u tom raspoloženju. Lokali i izlozi bili su prepuni najava i plakata, a restorani su radili punom parom. I onda je u Lovačkom rogu jedan kuhar, i moram reći mulac, izmislio jelovnik gdje je u ponudi bio odrezak "a la Gabi Novak" i svinjske nogice "a la Drago Diklić". Bilo je to duhovito i o tome se dugo pričalo, prisjetio se Drago.

Pionir glazbene scene u Hrvatskoj, ali i regiji, prošle je godine proslavio 65 godina karijere i to na najbolji mogući način – koncertom za pamćenje u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

- To je bio moj prvi samostalni koncert u dvorani Lisinski, a začudilo me je da je mlađa publika znala moje pjesme. Ljudi su čak htjeli i plesati, rekao je ne skrivajući oduševljenje.

Mia je ispričala kako njezini koncerti gotovo u pravilu ne prolaze bez dodatnih stresova.

- Svi moji suradnici znaju da sa mnom nikad nije dosadno. Jednom sam izvukla kabel iz mikrofona i počela pjevati te se u čudu pitala kako to da se ništa ne čuje. Drugi put mi se dogodilo da sam slučajno isključila gitaru i unijela opću pomutnju.

Doznali smo da je od instrumenata prvo počela svirati violinu te da je potom, u drugom razredu srednje škole, na red došla gitara. Uz to, otkrila je da svira i ukulele te da može pjevati unatrag.

- Nisam još uvježbala cijele rečenice, ali sam dobro uvježbala riječi. Tako da, ako se izmisli ime za taj jezik, mogu reći da ga tečno govorim, rekla je i unatrag otpjevala pjesmu Život nije siv.

Vječiti šarmer ispričao je Danieli zašto nije zapjevao sa Cesariom Evorom kada je nastupala u Zagrebu, a Mia je iznenadila gledatelje priznanjem da je svirala i na sprovodima.

- Da, svirala sam na tri sprovoda. Na prvom sam svirala sama, a gažu mi je našao tata. Morala sam odsvirati klasik od Elvisa, zato što je gospođa čiji je bio sprovod bila njegov veliki fan. To je bila jako čudna situacija.

Vidjeli smo i kako im ide čitanje s usana, a u glazbenom dijelu Mia je otpjevala Pomiče se sat, dok je legenda naše scene izveo skladbu Oprosti, volim te. Na kraju, gosti su maestralno izveli Dragin hit Još samo večeras za što ih je publika u studiju nagradila burnim pljeskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!