'Mijau vikend' u Zagrebu

27.03.2022.

07:01

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Mijau vikend

Mijau vikend

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na zapadu Zagreba u tijeku je "Mijau vikend"! Svi ljubitelji mačaka danas i sutra imaju priliku vidjeti oko 130 mačaka 16 pasmina, uglavnom iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

U posljednjih nekoliko godina među najpopularnije pasmine nedvojbeno se ubrajaju britanske kratkodlake mačke.

- Uzgajivač sam britanskih kratkodlakih mačaka već 17 godina. Ovo ovdje je naš podmladak, to je mlada curica, stara 4 mjeseca. Britanske mačke su mačke obitelji, mačke djece, naglašava Marina Han, uzgajivačica mačaka. 

U stopu ih prate bengalske mačke koje su nova vrsta, stvorena umjetnim putem, a krznom podsjećaju na leoparde.

- Jako su aktivne, vole društvo, ne vole samoću. I poželjno je da novi vlasnici imaju drugog nekog kućnog ljubimca da ne budu po cijele dane same, istaknuo je Dubravko Majhen, uzgajivač mačaka. 

Među zanimljivijim vrstama je sfinks, bezdlaka mačka koja izgleda kao da je došla s drugog planeta.

A koje se mačke najviše sviđaju međunarodnom žiriju, odredit će se prema strogim kriterijima.

- Počevši od oblika i boje očiju, oblika i veličine ušiju, glave, tijela, repa, dužina dlake, boja dlake. Idealna mačka bi imala 100 bodova, naravno, nijedna ne može tom idealnom standardu odgovarati, rekla je Petra Dimić iz Saveza felinoloških društava Hrvatske. 

Izložba je otvorena i sutra od 10 do 18 sati, a najbolje mačke prema mišljenju žirija svoje će nagrade dobiti u 16 i 30.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!