Zbog autora slavne izreke odustala na 250.000 kuna

18.03.2021.

21:05

Autor: I.B./HRT

Ana Kolobarić

Ana Kolobarić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / kviz

Tko je autor "povijesne" misli: "Oni koji ne pamte prošlost, osuđeni su da je ponove.", glasilo je pitanje za četvrt milijuna kuna koje je u večerašnjem game-showu otvorila Ana Kolobarić. Nastavljačica iz prošlotjedne emisije "Milijunaša" koju je zaključila s osvojenih 32.000 kuna i dva iskorištena džokera nije znala autora spomenute misli, a ponuđena imena bila su Jacques Derrida, Francis Fukuyama, Benedikt de Spinoza i George Santayana. Odustala je kući ponijevši 125.000 kuna, najviši osvojeni iznos novoga izdanja popularnoga kviza.

Ustvrdila je kako bi se, da je ostala grijati kvizaški stolac, opredijelila za Spinozu, no riječ je o španjolsko-američkom filozofu, pjesniku i književniku Santayani.

Ana, koja je rodom iz BiH, a u hrvatskoj metropoli živi od 1992. godine, emisiju je otvorila 11. pitanjem za 64.000 kuna točno rekavši da se na šahovsku ploču najviše može staviti 32 figure skakača, a da se međusobno ne napadaju. U ponudi odgovora bilo je i 8, 16 te 24 figura skakača.

Posljednjega džokera, znalce, točnije Ivana upitala je nalazi li se najviši europski neboder, Lahta centar, u Frankfurtu, Sankt Peterburgu, Istanbulu ili Gdańsku. Prethodno je napomenula kako je bila uvjerena da se neboder ovjenčan tim epitetom nalazi u ruskoj metropoli. Ivan je pojasnio kako je čuvši pitanje odmah pomislio na Rusiju pa je zaključio da je riječ o Sankt Peterburgu. Zahvalila mu je na točnom odgovoru saznavši i da je neboder sagrađen 2019. godine, visok 462 metra te podijeljen na 87 katova.

Boris Sesar iz Pule s 24-godišnjom zagrebačkom adresom sljedeći je, pobijedivši u igri "Najbrži prst", dobio priliku krenuti u osvajanje milijuna.

Magistar ekonomije upotrebom džokera "pola-pola" suzio je izbor odgovora na pitanje o imenu koje dijele ruševni dvorac i poznati arboretum smješteni u blizini Vinice nedaleko od Varaždina. Nakon preostalih Gline i Opeke, a otpalih Kupara i Ilove odlučio se za Opeku i osvojio 4.000 kuna.

Boris Sesar

Boris Sesar

Foto: Tko želi biti milijunaš? / kviz

Ne bi li pak osvojio 16.000 kuna na zemljopisnom pitanju zatražio je pomoć znalaca. Razdvaja li kontinente Drakeov, Cookov, Hudsonov ili Magellanov prolaz, glasilo je ono. Odabrani Ivan pomogao mu je rekavši kako je riječ o Drakeovom prolazu. Inače, prolaz nazvan po engleskom pomorcu Francisu Drakeu jedan je od najzloglasnijih na svijetu, poznat po lošem vremenu i nemirnom moru, a nalazi se između Južne Amerike i Antarktike te povezuje Tihi i Atlantski ocean.

Džokera "zovi" Boris je za prelazak drugoga praga upitao zna li iz kojega je svog romana (Carrie, Isijavanje, Zelena milja ili Misery) glavni muški lik slavni Stephen King usporedio sa Šeherezadom. Džoker je rekao Isijavanje no Borisa su više vukli odgovori Carrie i Zelena milja, dok Jacka Nicholsona (koji je utjelovio poremećena pisca Jacka Torrancea u istoimenoj adaptaciji romana Isijavanje) nije mogao povezati sa Šeherezadom. Ustvrdio je i kako odustajanje nije opcionalno te se opredijelio za Carrie. Kviz je napustio s 1000 kuna jer riječ je o hit romanu Misery. Napomenimo i da je u adaptaciji Kingove uspješnice Kathy Bates za ulogu psihotične Annie Wilkes osvojila i prestižnog Oscara, dok je glavnu mušku ulogu pisca Paula Sheldona imao James Caan.

Je li se s južne strane Hvara, Paga, Dugog otoka ili pak Silbe "šćućurilo" Šćedro, upitao je znalca Ivana posljednji natjecatelj večerašnjega game-showa Ranko Čop iz Velike Gorice, rodom Riječanin. Ivan je i ovoga puta dao točan odgovor pa je preko Hvara, sa 16.000 kuna Ranko stigao i do New Yorka i pitanja o Kipu slobode odnosno boji koju je imao prilikom podizanja u čast stogodišnjice Deklaracije o neovisnosti.

Nakon prepolavljanja ponuđenih odgovora i ostanka žućkaste i smećkaste boje (plavkasta i sivkasta su eliminirane), iskoristio je i džokera "zovi". On je, uz ispriku što ne može reći ništa detaljnije, izjavio kako misli da je kip izrađen od bakra. Potom je natjecatelj odgovorom smećkaste boje prešao drugi prag i otvorio pitanje za 64.000 kuna.

Čuvši ga, izjavio je kako mu na prvu ne pada ništa na pamet, no gađao je i pogodio da je slavu konstruktoru koji je patentirao strojeve za predenje kudjelje, izradu konopa, za piljenje i poliranje mramora donio parobrod (a ne metronom, gromobran ili traktor).

Ranka ćemo gledati i sljedećega četvrtka, a ukoliko niste pratili njegov večerašnji nastup kao niti one njegovih prethodnika, novo izdanje kviza "Tko želi biti milijunaš?'" pronađite na našoj multimedijskoj platformi HRTi gdje će biti dostupno neko vrijeme. Provjerite usto svoje znanje i nasmijete se Tarikovim pošalicama i dosjetkama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!