11:17 / 14.11.2019.

Autor: HRT

Milijunaš: Gorčina piva stajala ga dva džokera

-

-

Foto: - / -

Perici Orozu, posljednjem natjecatelju 9. emisije kviza "Tko želi biti milijunaš?", pitanje za 2.000 kuna priskrbilo je nedoumice zbog kojih je "potrošio" čak dva džokera. Ipak je točno odgovorio da je IBU mjerna jedinica gorčine piva.
U večerašnjoj emisiji popularnog kviza "Tko želi biti milijunaš?" natjecatelj iz prošlotjednoga izdanja, 18-godišnji Splićanin Stipan Šarić otvorio je 9. pitanje za 16.000 kuna. Iskoristio je džokera "zovi", svoga oca, upitavši ga nalazi li se prva država po abecednom redu u Europi, Africi, Aziji ili Južnoj Americi.Džoker nije bio siguran, odnosno nije ponudio odgovor te je učenik V. gimnazije odustao i kući ponio 8.000 kuna. Odluka natjecatelja ispostavila se mudrom jer je naposljetku izjavio da bi se odlučio za Afriku, no kako je riječ o državi Afganistan, Azija je odgovor kojim bi se zadržao u stolcu nasuprot Tarikova.

Sljedeći "najbrži prst" imala je Marijana Bišćan, rodom Splićanka s 15-godišnjim "stažem" u Tugarama. Na osmom književnom pitanju našla se na sto muka iskoristivši čak dva džokera. Nije znala tko je kome napisao pjesmu u kojoj se spominju "nevinije ruke", "pohlepni razbojnici" i "ubogi medvjedi". Ponuđeni odgovori bili su muškarac muškarcu, žena muškarcu, muškarac ženi te žena ženi.- Neće ići, Marijana. Ne mogu ti pomoći, rekao je džoker "zovi" čuvši pitanje. Potom je zamolila pomoć publike koja je 55 posto glasova dala odgovoru - žena ženi. Natjecateljica je bez dvoumljenja poklonila povjerenje "najdražem Tarikovu džokeru" te osvojila 8.000 kuna.

No već na sljedećem pitanju za 16.000 kuna ostala je i bez zadnjega džokera, onoga "pola-pola". Tražila se građevina koju je Faust Vrančić nazivao ukrasom svoje domovine. Od ponuđenih - Eufrazijeve bazilike, šibenske katedrale, kaštela Kamerlenga i Dioklecijanove palače, džokerom je bio sužen izbor na prve dvije pa se potom Marijana odlučila za šibensku katedralu. Time je osigurala otvaranje pitanja za prelazak drugoga praga i mogućnost osvajanja dvostruko višeg iznosa.Što je dopušteno ako je na etiketi za njegu rublja jednakostraničan trokut? Izbjeljivanje klorom, kemijsko čišćenje, strojno sušenje ili pak glačanje? Iako nije znala odgovor, kockat će se, hrabro je istaknula. No zbog strojnog sušenja, njezina konačnog, ali netočnog odgovora, kviz je napustila s osvojenih 1000 kuna prepustivši mjesto posljednjem natjecatelju ovotjednoga "Milijunaša" Perici Orozu iz Vidovaca, predgrađa Požege.

Perica je zapeo već na pitanju za 1000 kuna ne znavši je li koloratura, sinekura, lazura ili bravura "-ura" koja često stoji uz pridjev "jezična". Nevoljko je uzeo džoker "pola-pola" pa se od preostala dva ponuđena odgovora - lazure i bravure, odlučio za ovaj drugi. Slijedilo je "pivsko" pitanje za 2.000 kuna koje je Perici priskrbilo nove nedoumice zbog kojih je "potrošio" oba posljednja džokera.Džoker "zovi" ustvrdio je da pivski stručnjaci raspravljajući o IBU-u zapravo razgovaraju o gorčini piva, a ne o njegovoj kiselosti, slatkoći ili hladnoći. Unatoč tomu, natjecatelj je odlučio upitati i publiku koja je sa 60 posto glasova također odgovorila da je riječ o gorčini piva. Dvostruka potvrda ipak ga je dovela do odluke da prihvati odgovor pa ćemo Pericu imati priliku gledati idući četvrtak 21. studenog.Biste li vi znali odgovore na ona pitanja na kojima su džokere iskoristili večerašnji natjecatelji? Niste li gledali "Milijunaša", a svakako želite provjeriti svoje znanje, 9. izdanje povratničkoga kviza još se neko vrijeme nalazi na multimedijskoj usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!