Mladi splitski dizajner dobitnik Lego Oskara

16.02.2022.

15:29

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Luka Grković

Luka Grković

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Luka Grković dizajner je i graditelj raznih Lego kreacija, koje šalje na izložbe diljem svijeta. Kreativni Luka studira na akademiji što se, kaže, lijepo spaja s Lego umjetnošću. Kao nagradu za svoj rad, osvojio je Lego Oskara - nagradu za prvo mjesto na najvećoj Lego izložbi u Europi, gdje preko 200 izlagača prikazuje svoje Lego kreacije. 

- To je jedna od najvećih nagrada. Možda bih mogao u Americi ići na koju izložbu. Bio sam, ali nisam osvojio još ništa – to bih htio, kaže Luka.

Na Lego izložbi bude preko 50 tisuća posjetitelja, kaže, a radi se kreacijama koje izlagači sastave doma i donesu na izložbu.

- Grade te kreacije po par mjeseci i izlažu. Onda stručni žiri, sastavljenog od Lego dizajnera, profesionalaca, ocijeni najbolju kreaciju. Moju su valjda izabrali zbog neke estetike i zanimljivog načina korištenja Lego kockica, smatra Luka, koji je na svojoj zahtjevnoj pobjedničkoj kreaciji bonsai stabla radio tri mjeseca. Takav rad nije bilo lako ni transportirati avionom na izložbu.

- Ima tu dosta osiguravanja da se kockice ne raspadnu, ali opet kad sam došao na izložbu trebalo mi je sedam sati da ju postavim u prvotno stanje.

Objašnjava kako ocjenjivački sud kod kreacija vrlo cijeni način korištenja nekih komada.

- Dosta je važna interpretacija nekih komada u više različitih svrha. Bitna je i kompozicija, boja, tekstura – ima dosta tih elemenata koji se mogu primijeniti na Lego građenje, ističe Luka, koji izradu svojih kreacija i snima jer, kaže, ljudi vole vidjeti kako je sve nastalo.

Njegova ljubav prema „legićima“ traje otkad je bio mali, kaže.

- Uvijek bi ih dobio za rođendan ili Božić, i onda sam samo nastavio graditi i počeo ih slagati na neki svoj način. Nastavio sam s time kroz osnovnu i srednju školu. Počeo sam objavljivati na YouTube-u i 'skužio' da se od toga može malo i zaraditi. Tako da je to i hobi i neki mini posao sa strane. Od rane dobi imam san postati Lego dizajner i ići u Dansku i bavit se time. Nikad nisam odustao od toga, još uvijek lovim te dječačke snove, zaključuje kreativni Luka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!