Molièreov ‘Škrtac’ prvi put Kerempuhu

18.01.2021.

17:18

Autor: Vijesti iz kulture/Dobro jutro, Hrvatska/Dnevnik/V.M./M.M./HRT

Foto: Kerempuh

Foto: Kerempuh

Foto: - / -

Premijera Molièreova ‘Škrtca’ u režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca održat će se u večeras, u utorak 19. siječnja, u zagrebačkome kazalištu Kerempuh.
Premijera Molièreova ‘Škrtca’ u režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca održat će se u večeras, u utorak 19. siječnja, u zagrebačkome kazalištu Kerempuh.

Taj klasik svjetske komediografije iznimnog satiričkog naboja na Kerempuhovu scenu postavlja se sada prvi put, a u ovoj će aktualizaciji pronaći mnoge dodirne točke s hrvatskom svakidašnjicom.

Ekipa Vijesti iz kulture bila je na probi u Kerempuhu:

Gramzivi lihvar, bolesno škrti lik Harpagona uvijek na granici groteske i karikature već stoljećima plijeni pozornost na svjetskim pozornicama. Ovaj put Harpagon dolazi na Kerempuhove daske pod redateljskom palicom Dore Ruždjak Podolski, koja prvi put radi s tim ansamblom.

- Ansambl je u zaista dobroj kondiciji komičarskog, komediografskog žanra. Uspjeli smo napraviti predstavu koja će rezonirati s današnjim vremenom, a opet čuva svoje mjesto u klasičnom repertoaru, kaže redateljica.

Okosnicu radnje čine ljubavni životi Harpagponove djece - sina Cleanta i kćeri Elise - no njemu je najvažnija njegova, sad već legendarna, škrinjica zlata koju skriva u vrtu.

- Tu zapravo ima najviše poruka o sukobu između ljubavi - iskrene ljubavi - prema materijalnom i iskrene ljubavi prema životu, ističe glumac Hrvoje Kečkeš, koji je utjelovio naslovni lik.

Glumica Linda Begonja napominje da ta komedija mora korespondirati s današnjim vremenom: Tako da je unutra napravljena jedna lijepa galerija lica koja govori o nekoj društvenoj represiji prema pojedincu, kaže Begonja.

Bezvremenski tekst slavnog komediografa Jean-Baptista Poquelina Molièrea, iako ne postoji sačuvan original, preživio je stoljeća. Budući da je riječ o komediji karaktera, uvijek je posebno izazovan za glumce.

- Inspiraciju kao i uvijek vučem svugdje oko nas, pa možda ako treba i sam iz sebe, objašnjava Hrvoje Kečkeš.

Za glumca Borka Perića smo svi mi ponekad škrci: Pa je zanimljivo gledati rastvaranje likova i ljudske prirode kroz pero jednog od najvećih pisaca, tako da vjerujem da će to biti užitak, zaključuje Perić.

- Mislim da je komad izuzetan upravo za ovo vrijeme jer zaista humorom se bori protiv sivila koje nas okružuje i pored toga je relevantan i zapravo govori o našoj svakodnevici koja je dosta okrutna, rekla je redateljica Ruždjak Podolski.

Pogledajte priču s probe emitiranu u našem središnjem Dnevniku:

U novoj hrabroj verziji ove komedije karaktera dodana vrijednost su i živopisni kostimi Barbare Bourek. Čak i Molière šeće pozornicom dovodeći predstavu do nepretencioznog i originalnog kraja.

- Mislim da je vrlo bogata adaptacija, čak u nekom meta-jeziku kazališnom, pogotovo u petom činu gdje se identitet glumca raspada. Mislim da ljudi prepoznaju i ove male sitne stvari, rekla je Linda Begonja. Pobjeđuje li na kraju ljubav ili novac može se činiti kao trivijalno pitanje, no sudeći prema rasprodanim prvim izvedbama, publiku itekako zanima ova nova verzija legendarne predstave.

Premijera 'Škrca' najavljena je za večeras, ali predstava se igrala i jučer i prekjučer, a igra se još cijeli tjedan osim srijede. U gledalište Kerempuha zbog epidemioloških mjera može doći 37 gledatelja.
O novom projektu Kerempuha u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s glumicom Iskrom Jirsak koja tumači ulogu djevojke škrtčev sina i Josip Brakus, u predstavi škrtčev sin Cléante:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!