10:23 / 25.03.2020.

Autor: K.D./HRT

Montypythonovci znaju koji je smisao života

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Crnohumorna satira posljednje je igrano ostvarenje popularne britanske družine koja se proslavila showom emitiranim 70-ih godina na BBC-ju.
U ovim teškim trenucima za cijeli svijet, a posebice nakon jakih potresa za uplašene stanovnike hrvatske metropole, malo tko nije se barem jednom zapitao koji je smisao života?! Večeras u 22 sata na Trećem programu HTV-a dobijamo najoriginalniji odgovor na to vječno pitanje - u filmu Smisao života Monty Pythona. Bogu je trebalo šest dana da stvori zemlju, a kako je Monty Pythonima bilo dovoljno samo 90 minuta da ju zezne?

Monty Python: Smisao života treći je i posljednji igrani film glasovite britanske crnohumorne skupine (prva dva su Monty Python i Sveti gral iz 1975. te Brianov život iz 1979.) koja se proslavila svojim televizijskim Letećim cirkusom Montyja Pythona emitiranim sedamdesetih na BBC-ju.

Kao što naslov sugerira, film je posvećen vječnoj temi smisla čovjekova postojanja, ali na prepoznatljivo pomaknut i uvrnut montypythonovski način, s naglaskom na apsurdnom, grubom i u krajnjoj liniji intelektualnom humoru. I, što je smisao života?

Odgovor nam legendarna skupina nudi istraživanjem različitih povijesnih razdoblja. Prvo će se pozabaviti samim činom rođenja pri kojem se liječnik izgleda više bavi svojom raskošnom opremom (predivan stroj koji radi ping-ping) nego porođajem djeteta i brigom o majci.

Zatim upoznajemo pobožnu obitelj koja ima doslovce punu kuću djece ("Jer svaki je spermij svet"), a saznajemo i katolički pristup na seksualni odgoj djece u školi.

Kroz jedno ratno razdoblje bave se pitanjem smrti, a zatim kroz srednji vijek i filozofiju tog vremena.

Počinju li sva imena filozofa slovom S, kupuju li ljudi dovoljno šešira? Jedna od najupečatljivijih scena je dolazak najdebljeg čovjeka na svijetu u restoran na večeru. Nakon što pojede sve s menija usred restorana eksplodira - sve nas to vraća na loše hiperkonzumerističke temelje današnjeg društva.

Iako star već gotovo četiri desetljeća (1983.) i ovaj film Pythonovaca, njhovo remek-djelo, je bezvremenski.

Prva epizoda The Crimson Permanent Assurance nastala je neovisno od ostatka filma i izvorno nije ni bila planirana kao dio filma, a za razliku od ostalih, režirao ju je Terry Gilliam (koji je režirao i animirane dijelove u preostalom dijelu filma), jedini Amerikanac u skupini. Gilliam je, za razliku od Velšanina Terryja Jonesa koji je bio glavni redatelj sva tri pythonovska filma, kasnije ostvario respektabilnu samostalnu redateljsku karijeru (Brazil, Kralj ribara, 12 majmuna).

Preminuo Terry Jones, jedan od osnivača Monty Pythona 

Redatelj filma Terry Jones osvojio je glavnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Cannesu 1983. godine te iste godine nominiran za Zlatnu palmu. Za pjesmu Every Sperm is Sacred film je nominiran 1984. godine za nagradu BAFTA.

U ovome britansko-američkom ostvarenju (MONTY PYTHON'S MEANING OF LIFE, 1983.) glume Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones, Eric Idle, Michael Palin, Carol Cleveland, Patricia Quinn. Scenarij potpisuje skupina Monty Python - G. Chapman, J.Cleese, T.Gilliam, T. Jones, E. Idle i M. Palin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!