Muzej realnosti na Festivalu svjetla u Zagrebu

11.03.2022.

09:24

Autor: Hina/A.P.C.

Festival svjetla u Zagrebu 2019.

Festival svjetla u Zagrebu 2019.

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, UNICEF će ove godine prvi put svojim projektom Muzeja realnosti, koji donosi interaktivna iskustva koja osvjetljavaju životne stvarnosti i mogućnosti djece s poteškoćama, biti dio Festivala svjetla, od 16. do 20. ožujka.

UNICEF-ov Muzej realnosti bit će u Zagrebačkom plesnom centru, a eksponati su pripremljeni u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži "Mali dom" u Zagrebu te tvrtkom E-Glas.


- Mi u UNICEF-u vjerujemo da podrška djeci s teškoćama treba biti usmjerena na njihove mogućnosti. Predano radimo na tome da svako dijete s teškoćama u Hrvatskoj dobije podršku koja mu je potrebna. Želimo utjecati na promjene u stavovima, uklanjanje stigme i diskriminacije te graditi svijest o važnosti stvaranja jednakih mogućnosti za svako dijete, kao temelj za bolje društvo, izjavila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.


Pozvala je sve zainteresirane da posjete Muzej realnosti i dožive stvarnost očima onih koji svijet vide drugačije i otkriju mogućnosti kojima se može promijeniti stvarnost djece s teškoćama u Hrvatskoj.


Svjetla koja nemoguće čine mogućim 


Posebni svjetlosni uređaji kojima se koriste djeca s teškoćama u razvoju u senzornim sobama te iskustva slijepe i slabovidne djece donose jedinstvenu priču o svjetlima koja nemoguće čine mogućim, priopćili su iz UNICEF-a Hrvatska te objasnili što je to senzorna soba.


Senzorna je soba višeosjetilni prostor koji se koristi kako bi se djeci s teškoćama senzorne integracije osigurala senzorna stimulacija izlaganjem različitim podražajima ili reducirali senzorni podražaji te im omogućili da se opuste. Senzorne sobe koriste se u radu s djecom s hiperaktivnošću, poremećajem pozornosti, kod djece s poremećajem iz autističnog spektra, djece sa senzoričkim i višestrukim teškoćama, intelektualnim teškoćama te kod teškoća regulacije.


Posjetitelji će moći osjetiti, dodirnuti i doživjeti svjetla koja djeci s teškoćama pomažu da se razvijaju i lakše uključe u sve aspekte života, kao ravnopravni članovi društva.

UNICEF-ov Muzej realnosti - drugačija iskustva stvarnosti


U Muzeju realnosti posjetitelji mogu doznati i kako UNICEF pomaže najranjivijoj djeci i pridružiti se UNICEF-ovoj obitelji "Čuvara djetinjstva", kako bi pridonijeli poboljšanju života djece s teškoćama u Hrvatskoj.


Muzej realnosti otvoren je u Zagrebačkom Plesnom centru, u Ilici 10, tijekom trajanja Festivala svijetla, od 16. do 20. ožujka, a ulaz u je besplatan. Muzej realnosti jedinstven je koncept u svijetu koji je pokrenuo UNICEF u Hrvatskoj, a od 2015., u svoja četiri izdanja, privukao je više od 30 tisuća posjetitelja.  


Riječ je o iskustvenoj platformi koja otvara vrata drugačijim iskustvima stvarnosti, a posjetiteljima daje priliku da na trenutak postanu dio života djece koja odrastaju u teškim uvjetima, suočena s brojnim izazovima. 


Prve tri godine Muzej realnosti održavao se u Muzeju iluzija, gdje su uz pomoć iluzija i virtualne stvarnosti posjetiteljima prikazane različite stvarnosti djece, a u svojem četvrtom izdanju Muzej realnosti predstavio je interaktivne instalacije u tunelu Grič, u sklopu Adventa u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!