Muzej školjki iz cijelog svijeta oduševljava posjetitelje u Cavtatu

03.06.2022.

07:00

Autor: Vicko Dragojević/Regonalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Neško Miljan Popović u Muzeju školjki

Neško Miljan Popović u Muzeju školjki

Foto: HTV / HRT

U Cavtatu je otvoren fascinantni Muzej školjkaša. Izložba, koja je postavljena u cavtatskoj Pinakoteci, na jednome mjestu skupila je primjerke iz cijeloga svijeta, od tropskih i ledenih mora do Jadrana.

Cavtat je dobio pravu atrakciju, na jednom mjestu podvodne ljepotice iz cijeloga svijeta!

- Ovdje ima par tisuća primjeraka, što puževa, školjkaša, a ima i drugih grana mekušaca, kao što su glavonošci, koponošci i mnogoljušturaršci, kaže vlasnik muzeja, Neško Miljan Popović.

Neško cijeloga života skuplja i proučava školjke, i u rodnom Cavtatu i širom svijeta, a prije 15-ak godina hobi je prerastao u nešto više.

Školjke nabavlja sa svih strana, a uspio je otkupiti i dio jedne privatne kolekcije iz Španjolske, koja je raritet i u svjetskim okvirima.

- Ovdje možete vidjeti primjerak puža, iz obitelji Tritona, monoplex parthenopeum, koja je invazivna vrsta u našem južnom Jadranu. Ovdje možete vidjeti iprimjerak s Bahama koji se nalazi na velikim dubinama, preko 180 metara, ovo je jedan od najrjeđih puževa, ne samo u Pinakoteci nego općenito na svijetu, ističe Popović.

Među tisućama školjki ponekad se pronađe i biser. Ipak, za obitelj Miljan Popović najveće blago je oduševljenje posjetitelja.

- Da me hrani to oduševljenje: prvo iznenađenje na vratima, onda kad malo zagrebu i vide da je stvarno cijeli svijet pokriven, znači imamo primjerke iz svih oceana. Približe se; ja kažem da je ovo savršen način da se ljudi nekako ponovno sastave s prirodom, dodaje Ines Miljan Popović.

A i Ines prati ljubav članova svoje obitelji prema svemu ispod mora. Već tijekom ovoga mjeseca organizirat će i prvu vlastitu izložbu podvodne fotografije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!