Na filmskom festivalu u Švedskoj hipnotiziraju gledatelje

02.02.2022.

10:15

Autor: V.K./HRT/Hina

Hipnotizirani gledatelji

Hipnotizirani gledatelji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na najvećem skandinavskom filmskom festivalu gledateljima omogućuju dodatno filmsko iskustvo prije projekcije filmova tako što ih hipnotiziraju. 

- Osmislili smo ovo hipnotičko kino kako bismo eksperimentirali s filmskim iskustvom, propitali svoje ideje o tome što znači gledati film, kazao je Jonas Holmberg, ravnatelj Festivala filma u Goeteborgu.

Prvo eksperimentalno prikazivanje održalo se u nedjelju navečer u kino dvorani pred samo nekoliko desetaka ljudi zbog restriktivnih mjera.

Umjesto 'foršpana' prije prikazivanja "Zemlje snova", filma iransko-američkog redatelja Shirina Neshata, publika je dobila priliku uživo prisustvovati sesiji hipnotičara Fredrika Praestoa.

Praesto je na pozornici stajao ispred velike hipnotičke spirale, a sesiju je započeo fizičkim vježbama - od publike je tražio da zatvore oči i ruke spoje kao da su magneti.

Nakon odbrojavanja od 20 sekundi, publika je ponovno otvorila oči i film se počeo prikazivati. Na odjavnoj špici uslijedilo je još jedno odbrojavanje kako bi se hipnoza prekinula.

Gledatelji su prijavili različite osjete, od ukočenosti do jače koncentracije, izjavili su.

- Oslobodiš se svih šumova i distrakcija, a usput se možeš još bolje uživjeti u film, kazala je gledateljica Jonna Blumborg.

- Pokušala sam učiniti sve što nam je rekao, osjetiti teksture tkanina, kože, kose, a fokusiranje nam je olakšalo to što smo bili u potpunom mraku u kojemu se isticalo samo platno, dodala je njena prijateljica Louise Nilsson.

Drugi gledatelj, Friedrik Sandsten, opisao je hipnozu kao ulazak u "vrlo ugodno stanje uma".

Na Festivalu filma u Goeteborgu i inače se gledateljima nude neobična iskustva.

Prošle su godine, zbog ograničenja vezanih uz covid, filmovi bili prikazivani samo jednoj osobi u svjetioniku na napuštenom otoku.

Priliku da bude jedina gledateljica dobila je medicinska sestra iscrpljena radom u pandemiji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!