08:44 / 30.04.2018.

Autor: HRT - RJ Komunikacije

Na HRT-u izravan prijenos svih triju večeri 63. natjecanja za pjesmu Eurovizije

Franka, foto: Srećko Rundić

Franka, foto: Srećko Rundić

Foto: - / -

HRT i ove godine tradicionalno prenosi sve tri večeri najvećega svjetskog televizijskog glazbenog natjecanja – natjecanja za pjesmu Eurovizije.
Hrvatska radiotelevizija (HRT) i ove godine tradicionalno prenosi sve tri večeri najvećega svjetskog televizijskog glazbenog natjecanja – natjecanja za pjesmu Eurovizije. Prva poluzavršna večer, na kojoj će nastupiti predstavnica Hrvatske radiotelevizije i Republike Hrvatske Franka Batelić s pjesmom Crazy, na rasporedu je u utorak 8. svibnja, a u četvrtak 10. svibnja na rasporedu je prijenos druge poluzavršne večeri. Završna večer na rasporedu je u subotu 12. svibnja, a prijenos svih triju večeri moći će se izravno pratiti na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) u 21.00 te na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Uoči nastupa u prvoj poluzavršnoj večeri natjecanja za pjesmu Eurovizije 8. svibnja na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 20.05 gledatelje očekuje razgovor s Frankom Batelić u HRT-ovoj emisiji U svom filmu. Urednici Tončici Čeljuski popularna će glazbenica otkriti gdje je bila posljednje četiri godine koliko je izbivala iz javnoga života te koje su je životne okolnosti na to nagnale. Govorit će i o obvezama koje je čekaju na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojemu će uskoro diplomirati, o svojoj dugogodišnjoj ljubavnoj vezi s nogometnim reprezentativcem Vedranom Ćorlukom te o svojoj najvećoj životnoj strasti – glazbi i izazovu koji za nju predstavlja natjecanje za pjesmu Eurovizije.

Ovogodišnje 63. natjecanje za pjesmu Eurovizije održat će se u glavnome gradu Portugala Lisabonu. Bit će to prvi put u povijesti da će Portugal biti domaćinom toga najvećega glazbenog natjecanja zaslugom njihova prošlogodišnjeg predstavnika Salvadora Sobrala, koji je pjesmom Amar Pelos Dois očarao Europu i svojoj državi donio prvu pobjedu poslije 53 godine od njihova prvoga sudjelovanja. Natjecanje će se održati u Altice Areni, a kroz trodnevni zabavni program gledatelje će voditi Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela i Sílvia Alberto. Sudjelovat će 43 države, čime je izjednačen rekord iz 2008. i 2011. godine. Geslo je ovogodišnjega natjecanja za pjesmu Eurovizije Svi na okup! (eng. All Aboard). Ono nas poziva da se okupimo na jednome mjestu i zajedno proslavimo glazbu i kontinent, a stilizirane inačice školjaka, morske trave, planktona, meduza i ostalih živih bića koja se mogu pronaći u vodenome ekosustavu na logotipima su natjecanja. Inačicama se logotipa želi prikazati kako su ključne teme različitost, poštovanje i snošljivost.
Predstavljamo videospot za pjesmu Crazy s kojom će nas Franka Batelić predstavljati na Euroviziji
U prvoj poluzavršnoj večeri nastupit će 19 natjecatelja. Republika Hrvatska nastupit će 12. po redu, a u završnicu ulazi deset država. Uz Franku Batelić na pozornici će nastupiti Martina Ivanković i Djordjija Palić kao prateći vokali. Za vizualni je identitet zadužena Jasenka Tudor Bevanda, haljinu su dizajnirali Vjeko Franetović i Nikica Ivančević, za šminku je zaslužna Kristina Hošnjak, za frizuru Zvonimir Franić, a za koreografiju Igor Barberić.

„Posljednjih šest mjeseci naporno smo radili kako bismo s ponosom mogli reći da smo dali sve od sebe da dostojno predstavimo domovinu. Zahvaljujem Hrvatskoj radioteleviziji na povjerenju, a na eurovizijskoj pozornici dat ću sve od sebe i nadam se da će gledatelji uživati. Doma ću se vratiti ponosna i sretna, kakav god rezultat bio, iako bismo bili presretni kad bismo ušli u završnicu. Naša je poluzavršna večer prepuna favorita i odličnih pjesama, tako da je već biti u društvu takvih glazbenika velika čast“, poručuje u povodu svojega eurovizijskoga nastupa Franka Batelić.

Komentator je televizijskoga prijenosa na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i ove godine Duško Ćurlić, a urednik komentator radijskoga prijenosa na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) bit će Zlatko Turkalj Turki.  O pobjedniku 63. natjecanja za pjesmu Eurovizije, uz glasove publike, odlučuju i glazbeni profesionalci iz svake države sudionice. O rezultatima njihova glasovanja tijekom izravnoga uključenja na natjecanje za pjesmu Eurovizije izvijestit će HRT-ova urednica Uršula Tolj.

Slušatelji Hrvatskoga radija (HRT – HR) i gledatelji Hrvatske televizije (HRT – HTV) mogu glasovati u prvoj poluzavršnoj večeri, 8. svibnja, te u završnoj večeri, 12. svibnja. Glasovati se može za sve predstavnike osim za predstavnika matične države.
"