14:23 / 05.09.2020.

Autor: Ivana Perić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Na Krku slave kraljicu Mediterana

-

-

Foto: - / -

Ugostitelji nude zanimljiva jela, od pizze sa smokvama, preko šurlica u umaku od kozica i smokava.
U gradu Krku traju 14. Dani smokava. Uz prodajnu izložbu proizvoda od smokava tijekom ove tradicionalne manifestacije u petnaest ugostiteljskih objekata mogu se kušati specijaliteti napravljeni upravo od te poslastice.

Smokva, najraširenija i iznimno cijenjena voćka, koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo, posljednjih je desetljeća zanemarena. U doba krčkih knezova Frankopana smokva je bila najcjenjenija. Sve to valja znati cijeniti, a ovom manifestacijom žele smokvi vratiti stari sjaj.

Krčki ugostitelji nude zanimljiva jela inspirirana kraljicom Mediterana od pizze sa smokvama, preko šurlica u umaku od kozica i smokava, rižota sa smokvama i tostiranim lješnjacima, do palačinki i krostata s domaćim džemom od smokava.

- Naši izlagači su se i ove godine odazvali u poprilično velikom broju i jako smo zadovoljni što smo unatič svim okolnostima uspjeli nastaviti s tradicijom održavanja Dana smokava u gradu Krku, kaže direktorica TZ-a Krk Ivana Kovačić.

Ne morate imati vrt kako bi imali smokvu

Smokva može rasti i na balkonu, napominje Željko Prgomet, vodeći stručnjak za smokve u Hrvatskoj. Možete imati, kaže - 20 godina staru smokvu, samo je treba presaditi u veći kontejner, redovito raditi prihranu i zaljevati i raditi formiranje krošnje kako vi želite.

I za kraj recimo kako smokva ima iznimne nutritivne vijednosti, na otoku rastu autohtone sorte -  Sušioka, Bjelica, Petrovača bijela i crna. Obzirom na odlične klimatske uvjete, plodovi su izvanredne kvalitete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!