Ugostitelji nude zanimljiva jela, od pizze sa smokvama, preko šurlica u umaku od kozica i smokava.
U gradu Krku traju 14. Dani smokava. Uz prodajnu izložbu proizvoda od smokava tijekom ove tradicionalne manifestacije u petnaest ugostiteljskih objekata mogu se kušati specijaliteti napravljeni upravo od te poslastice.
Smokva, najraširenija i iznimno cijenjena voćka, koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo, posljednjih je desetljeća zanemarena. U doba krčkih knezova Frankopana smokva je bila najcjenjenija. Sve to valja znati cijeniti, a ovom manifestacijom žele smokvi vratiti stari sjaj.
Krčki ugostitelji nude zanimljiva jela inspirirana kraljicom Mediterana od pizze sa smokvama, preko šurlica u umaku od kozica i smokava, rižota sa smokvama i tostiranim lješnjacima, do palačinki i krostata s domaćim džemom od smokava.
- Naši izlagači su se i ove godine odazvali u poprilično velikom broju i jako smo zadovoljni što smo unatič svim okolnostima uspjeli nastaviti s tradicijom održavanja Dana smokava u gradu Krku, kaže direktorica TZ-a Krk Ivana Kovačić.
Ne morate imati vrt kako bi imali smokvu
Smokva može rasti i na balkonu, napominje Željko Prgomet, vodeći stručnjak za smokve u Hrvatskoj. Možete imati, kaže - 20 godina staru smokvu, samo je treba presaditi u veći kontejner, redovito raditi prihranu i zaljevati i raditi formiranje krošnje kako vi želite.
I za kraj recimo kako smokva ima iznimne nutritivne vijednosti, na otoku rastu autohtone sorte - Sušioka, Bjelica, Petrovača bijela i crna. Obzirom na odlične klimatske uvjete, plodovi su izvanredne kvalitete.
HRT koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi Vam pružio bolje korisničko iskustvo o čemu više možete pročitati OVDJE. Ako ne želite dopustiti da HRT na vaše računalo upisuje kolačiće, možete to spriječiti postavkama Vašega internetskog preglednika.