Na Poljudu velika izložba ptica - najbolji je "bili tić"

07:00 / 11.12.2021.

Autor: Regina Zubanović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Izložba ptica u Splitu

Izložba ptica u Splitu

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Poznato je da zimi ptice sele na jug. U Split - na Poljud su na produženi vikend doletjele iz cijele Hrvatske. Naime, nakon deset godina u Split se vratila izložba ptica


Nisu samo "bili tići" na Poljudu. Sjatilo se ondje šaroliko pernato društvo - domaće, europsko i egzotično. Na izložbi je 1300 ptica, 110 uzgajivača i ljubitelja pernatih ljubimaca.

- "Tice" su mi kao "mulcu" bile sve. Puno mi to znači. Zato i radim ovu izložbu, da naša mladost dođe i vidi ovo, rekao je Vinko Maras, predsjednik Udruge Grdelin iz Splita.

Vidjeti se može svega: od zlatnih do sibirskih grdelina, pa i ptica kao da su netom stigle od frizera s perjem u uvojcima. Jedan je kanarinac osvojio i prvo mjesto. No svakom uzgajivaču njegova je ptica najvrednija.

- Uzgoj ima svoju težinu. Ali čim je teže, odmah je i skuplje. Imamo noćnog čuvara. Više je to emotivna vrijednost. Nisu novci bitni, kazao je Maras. 

Ljubav prema pticama uzgajivači potvrđuju svaki dan. Ivica Kutleša dnevno na svoje ljubimce "potroši" 3-4 sata. Drugi uzgajivač, Ante Bakotić, kaže da svoje posebne ljubimce u mraku uči pjevati.

- Imam CD-ove i USB-ove onda im puštam muziku u mraku i za 15-ak dana ih vadim i slušam, dodaje Bakotić. 

Sve su ptice lijepe i zanimljive, ali šampion izložbe je bijeli kanarinac iz Dubrovnika - Maras kaže: "Zato što je najbolji".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!