13:59 / 21.05.2019.

Autor: Iva Črnjar Ivančan/V.M./HRT

Na riječkom Vrisku knjige već od 10 kuna

-

-

Foto: - / -

Riječku kulturnu ponudu u svibnju obilježava Vrisak – radi se o 12. izdanju sajma knjiga i festivala autora. Na sajamskom i izložbeno-prodajnom dijelu mogu se pronaći knjige po pristupačnim cijenama.
Riječku kulturnu ponudu u svibnju obilježava Vrisak – radi se o 12. izdanju sajma knjiga i festivala autora. Na sajamskom i izložbeno-prodajnom dijelu mogu se pronaći knjige po pristupačnim cijenama.

Vrisak okuplja sve relevantne hrvatske izdavače s novim naslovima i zanimljivim akcijskim ponudama na starije naslove. Neke knjige se mogu kupiti već za 10 kuna, a novi naslovi sniženi su 20 posto.

Na Vrisku sudjeluje oko stotinu književnika, kritičara, prevoditelja, glazbenika i drugih umjetnika iz desetak zemalja, predstavlja se nekoliko desetaka knjiga, a 15. svibnja bila je dodijeljena je i V.B.Z-ova nagrade za najbolji neobjavljeni roman, koja uključuje 100 tisuća kuna i prijevod na jedan od svjetskih jezika. Ove ju je godine osvojila Olja Raičević Knežević za rukopis 'Katarina, velika i mala'.

Umjetnički direktor festivala Drago Glamuzina ističe da je novi prostor jedna od novina festivala, te da se nada da je to upravo prostor Guvernerove palače: Glavna ideja je da Guvernerova palača postane kulturno središte grada, mjesto gdje će se ljudi družiti, naglasio je Glamuzina.

Najugledniji gosti Vriska su francuski grafički umjetnik Barroux, ilustrator stripa 'Alpha: Od Abidjana do Gare du Norda' i jamajkanski pjesnik, prozaik, esejist i sveučilišni profesor s boravištem u Velikoj Britaniji Kei Miller koji sajmu predstavlja zbirku pjesama 'Kartograf pokušava ucrtati put prema Sionu' u prijevodu Damira Šodana.

Na festivalu se predstavljaju i nova izdanja hrvatskih autora poput Damira Karakaša, Julijane Matanović, Veljka Barbierija i Pavla Pavličića, a novost festivala je i program 'Vrisak u vrtu' koji u perivoj Guvernerove palače, svakodnevno donosi radionice, koncerte i DJ nastupe.

U sklopu Vriska postavljena je i izložba 'Izdavačka djelatnost Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka'.

O festivalu je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala s voditeljem prodajnog dijela manifestacija Robertom Šepcom:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!