22:12 / 02.06.2020.

Autor: Ana Bralić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Nacionalni park Krka nudi nove sadržaje

-

-

Foto: - / -

Nacionalni park Krka nudi nove sadržaje. U Eko-kampusu Puljane, u zaleđu Šibensko-kninske županije, dovršen je postav arheološke zbirke Burnuma - jednog od najvažnijih antičkih lokaliteta u Hrvatskoj.
Nacionalni park Krka nudi nove sadržaje. U Eko-kampusu Puljane, u zaleđu Šibensko-kninske županije, dovršen je postav arheološke zbirke Burnuma - jednog od najvažnijih antičkih lokaliteta u Hrvatskoj. Posjetiteljima su na raspolaganju i edukativne šetnice te zabavno-poučni park.

Koračali su ovuda prije 2 tisućljeća rimski legionari, danas posjetitelji.

- S obzirom na to da su promotivne akcije i cijene, odlučili smo se doći dok nema nikog, da vidimo u miru sve ljepote koje nude, rekao je Hrvoje iz Zagreba.

A nudi Krka u gornjem toku, osim ljepote slapova, iznimnu priču - Burnum. Ostaci rimskog vojnog logora s impresivnim amfiteatrom sada su dostojno prezentirani. Pravi je to arheološki park.

Želi se na što zanimljiviji način podsjetiti na važnost Burnuma gdje je dosad pronađeno više od 10 tisuća nalaza. Uz klasični muzejski postav, i interaktivnim i multimedijalnim pristupom prezentaciji kulturno-povijesne baštine. I to uz pomoć europskog novca.

- Cilj projekta Nepoznata Krka je prvenstveno prostorna i vremenska disperzija posjetitelja te aktivacija neiskorištenih turističkih i gospodarstvenih potencijala sjevernog dijela NP Krka, govori Nella Slavica, ravnateljica NP-a Krka.

Ekokampus Puljane će, uz vrijednu prirodoslovnu i arheološku zbirku, imati i sadržaje za mlade istraživače, od predškolske do studentske dobi.

- Da možemo prezentirati cjelokupnu, kako prirodnu, tako i kulturno-povijesnu baštinu Nacionalnog parka Krka jer bez edukacije nema spoznaje o važnosti, odnosno o kulturnom identitetu, ali i o ekološkoj važnosti, naglašava Nataša Zaninović, rukovoditeljica Odsjeka za arheologiju i kulturno-povijesnu baštinu NP-a Krka.

Do kraja godine trebao bi se urediti smještajni objekt za studente i znanstvenike, kao i niz popratnih sadržaja. Kojima je cilj zajednički - vrednovati i čuvati ono što nam je ostavljeno u naslijeđe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!