13:59 / 25.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Najbolji baguette u Parizu uskoro na stolu Emmanuela Macrona

Najbolji baguette uskoro na stolu Emmanuela Macrona

Najbolji baguette uskoro na stolu Emmanuela Macrona

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Poznata pariška pekarnica, čiji je baguette u petak u oštroj natjecateljskoj konkurenciji proglašen najboljim u Parizu, godinu dana će dostavljati kruh i ostale pekarske proizvode u Elizejsku palaču na stol francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona.

Od ukupno 1107 pekarskih zanatlija, koliko ih je ukupno u Parizu, kolijevci baguettea, njih više od 170 ove je godine sudjelovalo u prestižnom natjecanju za najbolji baguette francuske prijestolnice.


Pobjednik Makram Akrout vlasnik je pekarnice "Les boulangers de Reuilly", koja se nalazi u 12. pariškom arondismanu.


Za toga 42-godišnjeg pekara, koji se, nakon dolaska u Francusku iz Tunisa, već 19 godina bavi ovim poslom "riječ je o kruni dugogodišnjeg iskustva i napornoga rada".


- Vrlo sam ponosan. Moram biti na visini zadatka s obzirom na to da će u moju pekarnicu sada po najbolji pariški baguette dolaziti brojni kupci, rekao je, dodavši da je u istome natjecanju 2017. godine zauzeo deseto mjesto, a 2018. šesto. 


Osim prestižne nagrade, Akrout je dobio i zadaću da u idućih godinu dana redovito svojim baguetteima opskrbljuje Elizejsku palaču.


Vrlo strogi žiri koji je činilo 12 profesionalaca i stanovnika Pariza, u petak je kušao, a zatim i ocijenio pripremljeni kruh prema pet kriterija: izgledu, mirisu, načinu pečenja, okusu i teksturi. 


Svaki tradicionalni baguette mora težiti između 264 i 314 grama, a duljina jednoga kruha mora iznositi između 55 i 70 cm.


Predsjednik sindikata pariških pekara i slastičara, Franck Thomasse je kazao da je riječ o značajnoj nagradi i priznanju umješnosti natjecatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!