Najbolji svirači alpskog roga na festivalu u Švicarskoj

23.07.2018.

00:34

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Golemo glazbalo podsjeća na veliku lulu i naizgled je jednostavno, no ne i praktično jer nema ventila, rupa ili tipki. Svirač melodiju stvara isključivo vještinom i snagom daha.
Nekoliko stotina najboljih svirača alpskog roga iz cijelog svijeta i ove godine okupilo se u švicarskom mjestu Nendazu na trodnevnom natjecanju. U Nendazu živi oko 6000 stanovnika, a za vrijeme festivala okupi se i mnoštvo turista.

Golemo glazbalo podsjeća na veliku lulu i naizgled je jednostavno, no ne i praktično jer nema ventila, rupa ili tipki. Svirač melodiju stvara isključivo vještinom i snagom daha. 

Instrument može proizvesti samo 12 prirodnih tonova, a ipak postoje skladbe napisane za alpski rog. Neka su glazbala dvostruko veća od svirača, a njihov prodoran zvuk čuje se i na udaljenosti od desetak kilometara.

Švicarski uzgajivači krava od davnina smatraju da ugodan zvuk alpskog roga umiruje krave, što im omogućuje da ih lakše pomuzu. Stoljećima su stočari iz Švicarske, Njemačke i Francuske alpski rog koristili i za dozivanje krava te da bi svojim obiteljima javili da su živi i zdravi. Oko 200 natjecatelja i natjecateljica u narodnim nošnjama zasviralo je zajedno u velikom finalu natjecanja. 

U Švicarskoj djeluje i akademija za alpski rog, osnovana prije 20 godina u Montreuxu. Najstariji pisani dokument u kojem se spominje alpski rog su knjigovodstveni zapisi iz samostana svetog Urbana u Luzernu iz 1527. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!