Najdulja feta pršuta u Dalmaciji

17:58 / 03.10.2020.

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Sušen na velebitskoj buri, smriki i grabu. Dorađen samo s pomoću dima i soli. A još dvije godine na kuki u konobi, dalo mu je završnu patinu.
U Polaču u zaleđu Zadra odrezana je feta pršuta od čak metar osamdeset koja je tako postala najdulja feta u Dalmaciji, a i šire.

Sušen na velebitskoj buri, smriki i grabu. Dorađen samo s pomoću dima i soli. A još dvije godine na kuki u konobi, dalo mu je završnu patinu.

- Kažu da ih je u Hrvatskoj oko 30.000, a ovo je jedan od većih, rekao je maslinar i vinar Radoslav Bobanović.

Da bi se očistio, potrebne su vješte ruke i oštar nož. No pravo uzbuđenje nastalo je tek kada je počelo rezanje najveće dalmatinske fete. Za svaki slučaj Rade je stavio naočale.

Rade je odlučio primijeniti tehniku tzv. serpentina. Feta ne smije biti ni predebela ni pretanka samo mora biti duga. Sve se strogo kontroliralo da Rade slučajno fete ne lijepi selotejpom.

- Serpentina po serpentina i mi smo skoro ušli u Tulove grede, a možda dođemo i do Zagreba jednoga dana kad se Drniš i Ravni Kotari udruže u proizvodnji pršuta, našalio se Bobanović.

Nakon polusatne borbe časni sud kojim su presjedale dvije lijepe Dalmatinke s radošću je objavio.

- Ovo je čini mi se najduža feta pršuta u Dalmaciji, ako ne i cijelome svijetu, rekla je članica časnog suda Ivana Bobanović.

Ako je netko, nekad, negdje odrezao možda veću, neka se odmah javi ili vječno šuti.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!