Najkraća međunarodna zrakoplovna linija - manje od 10 minuta

20.02.2022.

11:41

Autor: HRT/Hina

Putnički zrakoplov

Putnički zrakoplov

Foto: - / Pixabay

Let između karipskih otoka Anguille i Saint Martina traje otprilike osam minuta, što ga čini trenutno najkraćom međunarodnom zrakoplovnom linijom u svijetu, prenio je CNN.

Let spaja britansko prekomorsko područje, otok Anguillu, čija površina iznosi nešto više od 100 četvornih kilometara i 7,2 kilometara udaljen otok Saint Martin, čiji sjeverni dio pripada Francuskoj, a južni Nizozemskoj.

Kapetan Carl Avery Thomas, vlasnik tvrtke Anguilla Air Services, koja jedina nudi redovite letove između dvaju otoka, rekao je da održavanje zračnih veza izuzetno važno za mali otok poput Anguille. Većina obitelji na Anguilli ima barem jednog člana koji radi u turizmu, o kojem otok u velikoj mjeri ovisi.

- Ne možete promovirati destinaciju od pet zvjezdica, kao što je Anguilla, bez zračne luke. Kad biste do otoka mogli doći jedino brodom, ne mislim da bi to bilo dobro za nas, rekao je.

Osim u turizmu, zrakoplov igra ključnu ulogu i u pružanju podrške lokalnoj zajednici, poput besplatnog pružanja usluga spašavanja, prijevoza medicinske opreme ili pacijenata.

- Oduvijek smo to radili, otkad sam otvorio tvrtku. Pravo je veselje kada pronađemo nekoga nestalog, rekao je Thomas, čiji zrakoplov polijeće kad god nestane neki ribarski brod. Zrakoplov nikada ne leti na visini većoj od 300 metara i pruža pogled na tirkizne karipske vode, duge i vijugave pješčane plaže, i luksuzne privatne vile i odmarališta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!