Najpoznatija djela Stephena Kinga - prvi put na hrvatskom

18.01.2021.

13:44

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Neobično zvuči podatak da su rana, svima nam dobro poznata djela Stephena Kinga poput 'Carrie', 'Isijavanja' i 'Misery' tek sada objavljena u hrvatskom prijevodu. Ta su nam djela dakako poznata iz ekranizacija, međutim knjige su ipak drukčije.

Neobično zvuči podatak da su rana, svima nam dobro poznata djela Stephena Kinga poput 'Carrie', 'Isijavanja' i 'Misery' tek sada objavljena u hrvatskom prijevodu. Ta su nam djela dakako poznata iz filmskih ekranizacija, međutim knjige su ipak drukčije.

Majstor priče koji neumorno već skoro pedeset godina čitateljsku publiku vodi kroz labirinte podsvijesti Stephen King u romanu 'Misery' progovara i o sebi.

- On govori o ovisnosti, o alkoholu u ovaj puta, to je autobiografski element i govori o tom jednom fantastičnom odnosu pisca i njegovih najvjernijih obožavatelja, ističe urednica Miroslava Vučić.

'Misery' je King napisao 1987., film je snimljen 1990., a glumica Katy Bates dobila je Oscara za ulogu mahnite obožavateljice. Iako mislimo da smo sve vidjeli u filmu, ipak nismo - knjiga je još jezivija i slojevitija.

- Drži vas prikovane za tu priču i ni na jednom mjestu nije dosadan, točno zna kada treba stati sa nekim zapletom, kada se treba čitatelj odmoriti od šoka kojeg stalno priređuje, dodaje Vučić.

Uz 'Misery' u prijevodu Ivana Otta, na hrvatski jezik nedavno su prevedeni i njegov prvi roman 'Carrie' te 'Isijavanje'. Većina je njegovih knjiga ekranizirana pa se čak nameće pitanje je li Stephena Kinga bolje čitati ili gledati.

- Stephena Kinga je u svakom slučaju bolje čitati zato jer razne adaptacije mogu biti dobre i ne moraju biti dobre. Uglavnom nisu dobre premda imamo činjenicu da je 'Iskupljenje u Shawshanku' proglašen najboljim filmom svih vremena, a napravljen je prema njegovom djelu, napominje publicist Bojan Mušćet.

Autor uspješnica poput 'Carrie', 'Misery', 'Ono', 'Isijavanje', 'Zelena milja', 'Iskupljenje u Shawshanku' - Stephen King svojim je napetim, krvavim, nježnim, okrutnim romanima promijenio svjetsku književnost i naše poimanje trilera i straha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!