Najstarija gorila Fatou napunila 65 godina

18.04.2022.

08:56

Autor: Hina/I.B.

Fatou

Fatou

Foto: Lisi Niesner / REUTERS

Fatou, zapadna nizinska gorila za koju se vjeruje da je najstarija na svijetu, prošlog je tjedna proslavila svoj 65. rođendan u berlinskom zoološkom vrtu, prenio je CNN.

- Naša dama gorila proslavila je 65. rođendan, što je čini najstarijom gorilom na svijetu, napisao je zoološki vrt na Instagramu.

- Tradicionalna rođendanska torta nije mogla izostati ni ove godine. Rođendanski obrok je uvijek nešto posebno za Fatou, poručuju iz zoološkog vrta.

Fotografije uz objavu prikazale su ogromnog primata kako uživa u rižinoj torti ukrašenoj bobicama i voćem s brojem "65".

Fatou je stigla u Berlin 1959. kada je mornar iskoristio mladu gorilu da plati svoj račun u taverni u Marseilleu u Francuskoj, nakon čega je vožena diljem Europe prije nego što ju je na kraju kupio zoološki vrt u Njemačkoj.

Procjenjuje se da je u trenutku dolaska imala samo dvije godine.

Godine 2019. Fatou je u Guinnessovoj knjizi rekorda proglašena "najstarijom živućom gorilom u zatočeništvu" nakon što je umrla Trudy, gorila rođena 1956.

Fatou je jedna od rijetkih životinja u berlinskom zoološkom vrtu rođena u divljini, navodi se u priopćenju.

U zatočeništvu gorile obično žive do 50 godina, istaknuo je Guinness.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!