09:46 / 19.08.2020.

Autor: Hina/HRT

Najstarija panda na svijetu u zoološkom vrtu proslavila 38. rođendan

Jason Goh/Pixabay/ilustracija

Jason Goh/Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Xingxing je najstarija divovska panda u zatočeništvu u svijetu, a njezinih 38 navršenih godina ekvivalent za više od 110 ljudskih godina.
Najstarija panda na svijetu, koja živi u zoološkom vrtu u kineskom Chongqingu napunila je 38 godina, pa joj je osoblje priredilo veliko slavlje uz golemu tortu od bambusovih izdanaka, mrkve i lubenice, voća koje najviše voli, piše New York Post.

Ženka pande, Xingxing dobroga je fizičkog zdravlja, teži 98 kilograma, no povremeno pati od povišenoga krvnog tlaka, a rođendanskom slavlju prisustvovalo je oko stotinu njezinih obožavatelja.

Xingxing je najstarija divovska panda u zatočeništvu u svijetu, a njezinih 38 navršenih godina ekvivalent za više od 110 ljudskih godina. Na svijet je došla 1982. godine u divljini okruga Baoxing u provinciji Sichuan, gdje ju je 1869. pronašao otkrio francuski katolički svećenik, zoolog i botaničar Armand David.

U zoološki vrt Chongqing dovedena je u dobi od jedne godine i matrijarh je velike obitelji od 153 pande. Njezini potomci žive u više od 20 zemalja i regija diljem svijeta.

Tehnički direktor zoološkog vrta, Yin Yanqiang kaže da u svijetu nema više od 30 divovskih panda starijih od 30 godina.

- Zaposlenici zoološkog vrta svaki tjedan provode sistematski zdravstveni pregled Xingxing, mjereći joj tlak i provjeravajući zdravlje zuba - dodao je Yin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!