17:25 / 28.01.2021.

Autor: HRT

Najviša rezolucija stigla u kino u Osijeku

Kino Urania, Osijek

Kino Urania, Osijek

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U osječkom kinu Urania putem EU fondova nabavili su novi video projektor visoke rezolucije slike, a sredstvima Ministarstva kulture i medija ranije su obnovili kinokabinu i električne instalacije. Ova poboljšanja očekuju posjetitelje, no njih, zbog epidemioloških mjera, sada gotovo da i nema. 

Prvi je to takav projektor u Hrvatskoj, a došao je u pravo vrijeme s obzirom da je 2K digitalni projektor koji je dosad bio u funkciji imao dva ozbiljna kvara.


Unaprijeđeno kino Urania posjetila je ekipa emisije Dobro jutrom Hrvatska, koju je ondje dočekala Maja Balaš, voditeljica programa Kinematografa Osijek:

- Njegova je nabava osigurana je u provedbi programa Resonance Cinema - Cultural Hub for Curious Minds vrijednog ukupno 150 tisuća eura sufinanciranog od strane Europske Unije. Resonance Cinema je projekt stvaranja kulturnih hubova koji uključuju četiri kino dvorane: osim osječkog kina, tu su još i Cinema House u Sofiji (Bugarska), TISZApART Mozi u Szonoku (Mađarska) i Mestni kino u Ptuju (Slovenija), ističu iz Kinematografa Osijek.


4K kvaliteta omogućuje jasniju i realističniju sliku jer se više piksela odjednom nalazi na platnu, a oni stvaraju slike koje su oštrije i sposobne prikazati više detalja nego standardni HD.


Novi projektor, Kino Urania, Osijek

Novi projektor, Kino Urania, Osijek

Foto: Kinematografi Osijek / HRT

- Projektor prikazuje milijardu boja, a sadržaj se može gledati iz veće blizine pri čemu su detalji i dalje besprijekorni. Više piksela znači više informacija, a više informacija znači oštriju sliku, objašnjavaju iz Kinematografa.


Ministarstvo kulture i medija investicijskom potporom od 200 tisuća kuna pomoglo je kompletnu obnovu strujnih instalacija, obnovu kinokabine i vanjsku rasvjetu primjerenu secesijskom građevinskom biseru.

Kino Urania, Osijek

Kino Urania, Osijek

Foto: Željka Živković / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!