22:00 / 15.10.2018.

Autor: E.L.S./ADJ/HRT

Nakit Marije Antoanete na dražbi

-

-

Foto: - / -

Kroničari vremena su zabilježili koliko je Marija Antoaneta, žena Louisa XVI., koji je također pogubljen na giljotini, obožavala dijamante i biserje.
Ogrlice, naušnice, dijademe, broševi... Prvi put pred očima javnosti, dok ih ne proda londonski Sotheby's.

Zamislimo da nam je u rukama zlatni lanac koji je nekoć resio nečiji vratić. Vratić koji je kasnije odsječen... Naježimo se. To je doista jezivo!, rekla je vještakinja za dragulje slavne londonske dražbovaonice Sotheby‘s Daniela Mascetti prilikom minhenske izložbe neprocjenjiva blaga francuske kraljice koju je zbrisala s lica zemlje francuska revolucija 1789.

Kroničari vremena su zabilježili koliko je Marija Antoaneta, žena Louisa XVI., koji je također pogubljen na giljotini, obožavala dijamante i biserje. Još neviđeni primjerci njezina nakita našli su se pred očima mnoštva neokrunjenih glava 17. rujna u Münchenu i 21. rujna u Kölnu, prije no što ih Sotheby‘s ponudi u studenom pod naslovom "Kraljevski dragulji obitelji Bourbon Parma". Poznavatelji dragulja to već nazivaju dražbom godine.

Vijset donosi Bavarska televizija u međunarodnom magazinu Alpe Dunav Jadran.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!