Nakon sudara, iz kamiona pobjegli laboratorijski majmuni

23.01.2022.

09:37

Autor: HRT/Hina/J.L.

Pobjegli laboratorijski majmuni

Pobjegli laboratorijski majmuni

Foto: Northwood / SHUTTERSTOCK

Iz kamiona koji je u Pennsylvaniji prevozio 100 laboratorijskih majmuna nakon sudara pobjegla su četiri, zbog čega je policija krenula u potragu upozorivši javnost da ne prilazi životinjama.

Kamion s majmunima sudario se s praznim kamionom pored Danvillea u Pennsylvaniji u petak popodne, na putu u laboratorij na Floridi.

Policija je na Twitteru objavila da su četiri majmuna pobjegla s mjesta događaja u okolno područje.

Tri majmuna uhvaćena su, no jedan je i dalje na slobodi.

Lokalni internetski portal vijesti WNEP objavio je da policija u potrazi za majmunima, dugorepim makakijima, koristi termalne kamere, a policajci na tlu imaju snažne svjetiljke.

Pensilvanijska državna policija objavila je fotografiju primata koji sjedi na drvetu pored ceste Route 54 u ledenoj noći.

Reporter je izvijestio da je policija okružila majmuna prije no što su ispaljeni hici iz neidentificiranog oružja.

U subotu prijepodne na službenom Twitteru policije objavljeno je da je majmun još uvijek na slobodi, no policija poziva da građani ne pokušavaju tražiti niti hvatati životinju.

Dugorepi makaki mogu stajati i do 10.000 dolara, a traženi su zbog ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa, prema New York Timesu.

U zatočeništvu mogu živjeti do 30 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!