Nano kameleon - stane na vršak prsta

05.02.2021.

13:57

Autor: Hina

Ilustracija kameleon

Ilustracija kameleon

Foto: Bart-ter-Haar / Pixabay

Znanstvenici su objavili da su otkrili podvrstu kameleona veličine sjemenke suncokreta koja bi mogla biti najmanji reptil na Zemlji. Dva minijaturna gmaza, ženku i mužjaka, otkrio je njemačko-madagaskarski tim na sjeveru Madagaskara.

Mužjak Brookesia nana ili nano-kameleon, ima tijelo dugo svega 13,5 mm što ga čini najmanjim od oko 11 500 poznatih vrsta reptila, objavila je Bavarska državna zbirka zoologije u Muenchenu.

Njegova ukupna duljina od nosa do kraja repa je manje od 22 mm.

Ženka nano-kameleona značajno je veća ,  duga je  29 mm, naveo je istraživački institut dodajući da znanstvenici nisu uspjeli otkriti druge primjerke te podvrste unatoč velikim naporima.


Najbliži njihov srodnik je nešto veća Brookesia micra, otkrivena 2012.

Znanstvenici pretpostavljaju da je i stanište novootkrivene podvrste minijaturno, kao što je slučaj sa sličnim vrstama.

- Stanište nano-kameleona, nažalost, žrtva je krčenja šuma, no nedavno je to područje stavljeno pod zaštitu pa će vrsta preživjeti, kazao je Oliver Hawlitschek, znanstvenik Centra za prirodoslovnu povijest u Hamburgu.

Prema radu objavljenom u časopisu Scientific Reports, mužjak je 'obdaren' neproporcionalno velikim spolnim organom koji odgovara 18,5 posto veličine tijela.

Znanstvenici kažu da je odlika raznih vrsta malih kameleona da imaju najveće penise u odnosu na veličinu tijela.

S obzirom na to da je pronađena ženka dosta veća od mužjaka, znanstvenici kažu da bi to mogao biti razlog što mužjaci trebaju relativno veće spolne organe za uspješno parenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!