09:25 / 27.05.2021.

Autor: I.H./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Napravili splav da mogu do druge obale

Napravili splav od bambusa, trske i lijeske da mogu prijeći na drugu obalu rijeke Karašice

Napravili splav od bambusa, trske i lijeske da mogu prijeći na drugu obalu rijeke Karašice

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Prošloga je tjedna obilježen Međunarodni dan Karašice, a tim je povodom u Batini izgrađen splav od bambusa, trske i lijeske kojim se svi zainteresirani mogu prevesti s jedne obale na drugu.

Ivan Vida iz Udruge Kreativa jedan je od zaslužnih za izgradnju splava. Budući da već drugu godinu ne mogu fizički doći do druge obale, objasnio je kako su odlučili riješiti taj problem izgradnjom splava od prirodnih materijala. 


- Došlo nam je dosta članova Udruge, većinom mladih, pa smo napravili radionicu na kojoj smo zajedno sastavili ovaj splav, rekao je. 


Postoji ideja o izgradnji flote na Karašici, Vida je objasnio kako su htjeli napraviti više takvih splavi na više mjesta kako bi se moglo s više mjesta prijeći na drugu stranu. Pritku koriste za prelazak na drugu obalu, a splav mogu koristiti svi koji žele priječi na drugu obalu. 


Filip Golubov iz Karašicke Republike je rekao kako im je od početka bila ideja da plovilo naprave 100% ili većinom od prirodnih materijala. Pomagalo je lokalno stanovništvo, pomogli su oko konstrukcije da splav bude funkcionalna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!