Navaljni posvetio Oscarom nagrađeni film "Navaljni" borcima protiv diktature i rata

16.03.2023.

08:48

Autor: V.K./HRT/Hina

Oskarom nagrađeni film "Navaljni"

Oskarom nagrađeni film "Navaljni"

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Zatvoreni ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni posvetio je u srijedu Oscarom nagrađeni film "Navaljni" o njegovu životu onima koji se bore protiv diktature i rata.

Film redatelja Daniela Rohera "Navaljni" o trovanju koje je zamalo ubilo najistaknutijeg ruskog oporbenjaka i njegovu pritvaranju po povratku u Moskvu 2021., osvojio je u nedjelju Oscara za najbolji igrani dokumentarni film.

U nizu tvitova koje su objavili njegovi pristaše Navaljni je rekao da su ranojutarnje radijske vijesti u kaznenoj koloniji u kojoj služi kaznu od 11 i pol godina izostavile kategoriju dokumentarca iz izvješća o dodjeli Oscara.

- Dobar znak, pomislio je Navaljni.

No, potvrdu da je film pobijedio dobio je tek kada je putem videolinka prisustvovao sudskoj raspravi i kada mu je vijest javio njegov odvjetnik.

- Naravno da sam užasno sretan i, dok se radujem, pokušavam ne zaboraviti da nisam ja dobio Oscara, rekao je, hvaleći Rohera, svoju blisku suradnicu Mariju Pevčih i bugarskog istraživačkog novinara Christa Grozeva "prave zvijezde tog filma".

Zahvalio je svojoj supruzi Juliji što ga je podržala.

- Nekoliko me puta spriječila da ubijem filmsku ekipu, dodao je.

- Sav svoj doprinos posvećujem poštenim i hrabrim ljudima, ma gdje živjeli, koji iz dana u dan pronalaze snagu da se odupru monstrumu diktature i njegovom stalnom pratiocu - ratu, zaključio je.

U filmu su Navaljni i Grozev odgovornost za epizodu trovanja pripisali timu agenata službe ruske državne sigurnosti FSB-a.

Rusija je negirala pokušaj njegova ubojstva.

U ponedjeljak je Kremlj rekao da nagrada pokazuje "određeni element politizacije" u Hollywoodu.

Nakon povratka iz Njemačke, gdje se oporavio od trovanja, Navaljni je odmah pritvoren.

Sada je u zatvoru zbog presuda za prijevaru i nepoštivanje suda za koje kaže da su izmišljene kako bi ga se ušutkalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!