Nedjeljom u 2: Goran Bare

19.05.2019.

14:08

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Gost emisije Nedjeljom u 2 bio je glazbenik Goran Bare, koji je prvi album s Majkama snimio 1990. godine.
Gost emisije "Nedjeljom u 2" bio je glazbenik Goran Bare, koji je prvi album s Majkama snimio 1990. godine. 

- To je gotovo 30 godina rada na vrlo teškoj domaćoj sceni. I u trideset godina je napisao, snimio i objavio toliko pjesama i albuma da ga to definitivno smješta na poziciju jednog od najznačajnijih glazbenika koji su ikad hodali ovom zemljom - kaže glazbeni kritičar Hrvoje Horvat.

Za razliku od mnogih koji su u ovo doba neoliberalnog kapitalizma i tržišta odustali od toga da istražuju neke pojave, Goran Bare i dalje istražuje teme kojih se mnogi drugi ne dotiču - dodaje.

Njegov kolega Ante Batinović kaže kako većina medija o njemu izvještava samo navodeći incidentne situacije koje je, kaže, stvarao samo zato što mu je na tim silnim priredbama i spektaklima bilo dosadno. Hrvoje Marjanović, novinar i glazbenik, vezano za to kaže da je legendarna njegova karijera, a ne incidenti koje neki veličaju. Kaže i kako je sve manje old school likova tako žestokog zvuka.  

Ante Batinović naziva ga iznimno časnim umjetnikom.

- On je izvanvremenska pojava koja će, što više stari, davati sve bolja djela - zaključuje.Dvijetisućitih se i politički angažirao, na političkim skupovima pjevao je "Vrijeme je da se krene" za SDP. Iz toga je, otkrio je u emisiji, nešto naučio - i ne bi to ponovio:

- S političarima se ne treba uopće družiti, što se mene tiče. Ali ja sam bio budala pa sam vjerovao. Ne samo ja nego i puno mojih kolega, recimo neki glumci. Bila je to grozota od zemlje i nisam htio živjeti u takvoj zemlji. Kada se pojavio Ivica Račan s nekim svojim idejama, mislio sam - napravit ćemo nešto. Krenut će sto posto! Međutim, ništa! Sve je ostalo isto - kaže. Od pjevanja za SDP nije, kaže, zaradio, ali je dobio na popularnosti u ono doba.

Osim o politici, govorio je i o glazbi i kulturi. Pogledajte:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!